De kracht van de zon

Energieneutraal

Energie opslaan

Vanaf 2020 wordt het salderen geleidelijk afgebouwd. Toeval of niet, op Solar Solutions maakten diverse aanbieders van thuisaccu’s hun opwachting. Een van hen zei ons te verwachten dat binnen tien jaar iedereen zelf stroom opwekt en opslaat. En met behulp van intelligente software kan de woningbezitter dan een eigen smart grid realiseren, waardoor de opgeslagen stroom zo efficiënt mogelijk wordt benut.

Hoe maak je een woning uit de jaren 70 energieneutraal en wat is het aandeel zonne-energie hierbij? Ogink: “80 procent van de energiebehoefte van zulke woningen is voor ruimteverwarming, 10 procent voor eigen elektriciteitsverbruik en 10 procent voor warm tapwater. De vraag naar ruimteverwarming kun je al met 45 procent drukken door goed te isoleren. Door gebalanceerde ventilatie toe te passen met warmteterugwinning, bespaar je nog eens 30 procent. In totaal neemt de energievraag voor ruimteverwarming af met 75 procent. De 25 procent die overblijft, kunnen we coveren met een luchtwarmtepomp. De elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, wekken we op met PV. Daarmee is de ruimteverwarming 100 procent energieneutraal.”
Blijven over: het eigen elektriciteitsverbruik en de warmtapwaterbereiding. Het eerste doen we helemaal met PV, zegt Ogink, en het warme tapwater zou heel goed kunnen met een zonneboiler en de warmtepomp. Ook hier wordt de elektriciteitsvraag ingevuld met zonne-stroom.

Niet beknibbelen

Zonnekracht kan pas maximaal worden benut bij het gebruik van hoogwaardige zonnepanelen. Niet alleen gaan kwaliteitspanelen langer mee, ze blijven ook langer een hoge opbrengst leveren. “Bij de keuze van een paneel is het belangrijk uit te gaan van betrouwbaarheid. Kies voor een Europese fabrikant”, adviseert Ogink. “Want stel dat de leverancier de panelen uit China betrekt en die leverancier gaat failliet, dan kun je nergens terecht als er iets niet goed gaat met de panelen.
Let ook op het materiaal. Glas-folie panelen zijn minder sterk dan glas-glas panelen. Bovendien is kunststof aan veroudering onderhevig. Een en ander zie je terug in de garanties op het materiaal. Op glas-folie is dat 12 jaar, op glas-glas 30 jaar. Dat scheelt nogal wat. En door de langere levensduur in combinatie met een hoger rendement, levert het glas-glas paneel gedurende zijn gehele levensduur circa 25 procent meer op dan een glas-folie paneel. Het is dus de moeite waard om meteen goed te beginnen en niet op de kwaliteit van de panelen te beknibbelen.”