De kracht van de zon

Richard-OginkIn de VSK-kennissessie ‘Wat moet de installateur met PV?’ legde Richard Ogink, hoofd van de afdeling Technische Ondersteuning van Nefit Bosch, aan geïnteresseerde bezoekers uit dat zonne-energie ook de meer traditioneel ingestelde vakman veel te bieden heeft. Eigenlijk kun je er niet langer omheen: “Duurzame oplossingen zijn onmisbaar als aanvulling op de HR-ketel.”

De afdeling waar Ogink de scepter zwaait, ondersteunt adviseurs en installateurs op het gebied van duurzame-energiesystemen. De technisch manager ziet dus dagelijks hoe alles reilt en zeilt in het veld, waar zich problemen voordoen en hoe je die het hoofd kunt bieden. Dat de cv-ketel niet meer het alleenrecht heeft in huis, is een ontwikkeling die al langer gaande is. “Er komen steeds meer duurzame oplossingen op de markt”, beaamt Ogink, “met warmtepompen, PV en zonneboilers. Daardoor wordt het vaak ook wat ingewikkelder om systemen als geheel goed te laten functioneren. Is dit een bedreiging? Nee, het zijn juist kansen voor extra omzet.”

Duurzamer denken

Er zijn goede redenen om gebruik te maken van de energie die de zon ons biedt. Ogink: “De zon levert in Nederland op jaarbasis veertigmaal zoveel energie als wat wij met zijn allen per jaar gebruiken. Dat is heel veel, daar kun je niet omheen.” Behalve dat het zonde zou zijn om geen gebruik te maken van de onuitputtelijke energiebron die de zon is, zijn er ook dwingender redenen om duurzamer te gaan denken. “Op de klimaattop in Parijs is unaniem besloten ervoor te zorgen dat de aarde niet meer dan 2 graden opwarmt. En er is ook afgesproken om het gebruik van fossiele brandstoffen te beëindigen. Dus kolen, olie en gas: stop ermee, om de aarde te beschermen. Die richting gaan we op, dat zit er gewoon aan te komen.”