Complexe renovatie met integrale samen­werking tussen disciplines

afb-2Technisch dienstverlener Kuijpers voerde samen met bouwkundig partner Ballast Nedam de 36 maanden durende renovatie uit aan het hoofdkantoor van verzekeraar a.s.r. in Utrecht. De transformatie naar één van de meest duurzame kantoorgebouwen van Nederland was hiermee een feit. Het was een complex en integraal project, met name omdat het pand werd gerenoveerd terwijl telkens ongeveer twee derde deel ervan in bedrijf bleef. Het kantoor van a.s.r. is met 85.000 m2 één van de grootste kantoorgebouwen in Nederland. Het hernieuwde kantoor telt 2.800 werkplekken voor 4.000 fte’s en is inmiddels (bij de opening in juni 2016) bekroond met de titel ‘Meest duurzaam gerenoveerde kantoorpand van Nederland’, uitgereikt door Breeam-NL.

Kuijpers nam het volledige installatietechnische deel van de werkzaamheden voor zijn rekening, zowel de E- als de W-installaties. Vanwege de klantvraag inzake brandveiligheid en security besloot het installatiebedrijf al in de voorbereiding om zijn eigen specialistische discipline Kuijpers Beveiligingssystemen te betrekken gedurende de hele looptijd van het renovatieproject. Omdat zowel sprinkler-, brandmeld- als security-oplossingen tot de opdracht behoorden, kon Kuijpers de projectorganisatie direct dusdanig inrichten, dat de verschillende beveiligingsonderdelen naadloos aan konden sluiten. Niet alleen op elkaar, maar juist ook op de andere bouw- en installatiedisciplines.

Eigen projectleiders voor E en W

Kuijpers Beveiligingssystemen zorgde voor de kennis en kunde die nodig is om een project van dergelijke omvang naar tevredenheid uit te voeren: zowel voor het W- als het E- deel van de beveiliging werd een eigen projectleider aangesteld, om optimaal samen te werken maar ook juist om de specialistische kennis op de juiste manier in te kunnen zetten. René van Els (projectleider W, Kuijpers Beveiligingssystemen) vertelt: “Doordat Rob (E-projectleider Rob van Gaal) en ik directe collega’s zijn, werken we laagdrempelig samen en is er altijd veel gezamenlijk overleg ‘on the job’ geweest. Maar we hebben ook ieder ons specialisme natuurlijk. Zo zat Rob bijvoorbeeld vooral aan de klantzijde aan tafel in het gebruikersoverleg, waar zaken als toegangsdeuren en camera’s werden besproken, maar deed ik bijvoorbeeld de overleggen met gemeente en brandweer, om de brandveiligheidseisen te bespreken.”

Geef een reactie