De meerwaarde van accu’s

iz-1216-nom-en-energieopslag-afb-iEen jaar geleden zijn er 39 nul-op-de-meter woningen gerealiseerd in het nieuwbouwproject Groevenbeek-Noord te Ermelo. Opdrachtgever Van Wijnen en de gemeente Ermelo houden één woning aan als demohuis. Inmiddels is deze woning door vele belangstellenden bezocht en dient ze als inspiratiebron voor andere bouwbedrijven. Libra Energy, importeur en groothandel van zonne-energieproducten, was nauw betrokken bij het project en verzorgde de installatie van een opslagsysteem.

Door de gestelde klimaatdoelen zullen grootschalige projecten met energieneutrale nieuwbouw steeds vaker voorkomen. Om aan de nul-op-de-meter eisen te voldoen moet er een aantal stappen worden gezet. De woningen in Ermelo hebben naast een slim pakket aan energiemaatregelen zoals zonnepanelen, ook extra isolatievoorzieningen en zijn voorzien van driedubbelglas. Bij deze nul-op-de-meter woningen zijn de in- en uitgaande energiestromen voor verwarming van de woning, verwarming van het water en het gebruik van huishoudelijke apparatuur inclusief verlichting op jaarbasis per saldo nul.

Duurzame schil

In de Ermelose woningen is een Rc-waarde van 11 bereikt door de spouw te vullen met een laag Kooltherm k8 van Kingspan. Daarnaast is in de dakconstructie een 40 cm dikke schil van glaswol (Systemroll 1000) van Isover aangebracht. Dit forse isolatiepakket onderstreept het belang van een goede ventilatieoplossing om een gezond binnenklimaat te realiseren. Brink Climate Systems heeft een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning geïnstalleerd. Via een warmtewisselaar wordt de warmte van de afgezogen binnenlucht overgedragen aan de aangezogen buitenlucht. Hierdoor blijft 95% van de warmte, die normaal gesproken verloren zou gaan, in de woning aanwezig.

Geef een reactie