Bedrijfsopvolging
Begeleidingstraject
Dat begeleidingstraject kent een aantal stappen en is heel intensief, blijkt wel uit de toelichting van Glas en Houwers. Allereerst moet de verkopende partij een reëel beeld krijgen van de waarde van zijn bedrijf. Menigeen schat die hoger in dan een potentiële koper. Emoties, gebrekkig cijfermateriaal en dergelijke kunnen hierbij parten spelen. Vandaar ook dat Glas en Houwers standaard een onafhankelijke derde partij laten aanrukken om een objectieve waardebepaling te laten doen. De volgende stap is om de balans op orde te krijgen. “Zo is het toch echt beter om die privéauto te schrappen uit de bedrijfsinventaris”.
Emotioneel
Daarna volgt de zoektocht naar geschikte kandidaten. Belangstellende partijen maken eerst een inventarisatie van de activa en passiva en laten vervolgens blijken waar hun interesse ligt. Begeleiding van de dga tijdens dit proces is essentieel. “Over het algemeen vertonen dga’s de neiging een potentiële koper te behandelen als een klant of leverancier. Ze laten niet snel het achterste van hun tong zien of vinden het moeilijk om zich echt te verplaatsen in de koper. Een voorbeeld: Soms denkt de dga geld te kunnen vangen voor zijn wagenpark, terwijl een mogelijke koper alleen maar interesse heeft in de kennis in het bedrijf. Op zulke momenten moet je de dga helpen objectief naar de situatie te kijken.” En dat is moeilijk. Emoties, bijvoorbeeld bij het loslaten van een bedrijfslogo, een mogelijke naamsverandering en de vondst van ‘lijken in de kast’, kunnen het oordeelsvermogen van de verkopende partij flink beïnvloeden.
Kopersovereenkomst
Als alle kaarten op tafel liggen, is het tijd voor de geïnteresseerde partij om een bod uit te brengen. Komt het tot een principeakkoord, dan volgt er een onderzoek van de boeken en worden afspraken gemaakt over de financiële afhandeling en de positie van de oude dga. Misschien blijft hij nog verbonden aan het bedrijf als adviseur, misschien stapt hij er direct na de verkoop uit; alles is mogelijk, gesprekken moeten hierin duidelijkheid verschaffen. Het uiteindelijke resultaat van deze onderhandelingen is de kopersovereenkomst.
Toekomstige business
Sinds Houwers & Partners van start is gegaan, zijn er al tientallen bedrijven aan de deur geweest met vragen over bedrijfsopvolging. Dat heeft tot dusver geresulteerd in enkele transacties, vertellen Glas en Van Houwen. Zij verwachten de komende jaren nog flink wat dga’s aan de lijn te krijgen. Of het uiteindelijk om een tijdelijk probleem gaat, weten ze niet. “Je hoort verschillende geluiden. Grote spelers in de installatiebranche menen dat uiteindelijk de sector verdeeld zal worden tussen henzelf en de kleine zelfstandigen. De middelgrote familiebedrijven verdwijnen in dit scenario. Kleinere bedrijven voorspellen juist een verdere diversificatie van de markt. In dat geval zal de aanwas van middelgrote en kleine spelers toenemen. En daar zullen zich waarschijnlijk veel familiebedrijven onder bevinden. In dat laatste geval kunnen we dus nog wel even toe.”