Automatisering van woning of gebouw steeds eenvoudiger

foto-1Grote winkelcentra, diverse hoofdkantoren en ziekenhuizen, de Ziggo Dome: allemaal gebouwen waarbij automatisering op het communicatieprotocol KNX draait. Voor het installeren en automatiseren van zo’n systeem is geen ‘hogere wiskunde’ nodig. Zo leent KNX zich ook voor kleinere projecten, zoals woningen, kleine en middelgrote kantoorpanden. Het programmeren van een dergelijke installatie is snel te leren, zelfs voor een installateur die niet dagelijks met gebouwautomatisering werkt. Drie manieren hoe u dit aanpakt.

KNX heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot de grootste en meest toegepaste, internationale standaard voor woning- en gebouwautomatisering. Dit betekent dat er wereldwijd vele tienduizenden producten en systemen bestaan die volgens het communicatieprotocol te koppelen zijn. Kiezen voor KNX is dus kiezen voor een toekomstvaste installatie en een oneindig aanbod aan producten.
Het softwarepakket waarmee de vakman een dergelijke installatie programmeert, heet ‘Engineering Tool Software’: ETS. Op dit moment is ETS5 de meest actuele versie van de software. Met ETS5 kan de system integrator onder meer de installaties voor verlichting, verwarming, koeling, ventilatie, CO2-bewaking, alarmen, beveiliging en zonwering programmeren. Maar ook een espressoapparaat, de AV-installatie of de tuinsproeiers zijn te koppelen: de mogelijkheden zijn eindeloos.

eCampus en webinars

Het hoeft niet moeilijk en duur te zijn om kennis te maken met KNX. Een ieder die op een zeer eenvoudige manier de basisbeginselen van ETS5 onder de knie wil krijgen, begint met de gratis ETS5 eCampus van de KNX Association. Dit is de oprichter en eigenaar van de KNX-technologie. De ETS5 eCampus is een, zoals de naam al zegt, training via internet waarmee deelnemers in enkele hoofdstukken kosteloos de basisbegrippen leren. Aan de hand van online oefeningen krijgen de deelnemers een goed gevoel bij het programmeren van ETS. Elk hoofdstuk sluit af met een korte theorietest: wie 85 procent goed beantwoordt mag door naar het volgende hoofdstuk. Wie alle hoofdstukken succesvol afrondt, krijgt een certificaat als bewijs en een tegoedbon voor een ETS Lite licentie: een softwarepakket ter waarde van 200 euro waarmee maximaal 20 KNX-producten zijn te programmeren. Daarnaast biedt KNX Association meerdere webinars aan waarmee geïnteresseerden zich, opnieuw gratis, kunnen bijscholen in KNX. De webinars zijn live online presentaties over technische en niet-technische onderwerpen. De ETS eCampus bereikt u via https://my.knx.org. De webinars zijn te vinden op knx.org, kies vervolgens het kopje ‘training’ of ‘opleidingen’.