Automatisering van woning of gebouw steeds eenvoudiger

foto-1Grote winkelcentra, diverse hoofdkantoren en ziekenhuizen, de Ziggo Dome: allemaal gebouwen waarbij automatisering op het communicatieprotocol KNX draait. Voor het installeren en automatiseren van zo’n systeem is geen ‘hogere wiskunde’ nodig. Zo leent KNX zich ook voor kleinere projecten, zoals woningen, kleine en middelgrote kantoorpanden. Het programmeren van een dergelijke installatie is snel te leren, zelfs voor een installateur die niet dagelijks met gebouwautomatisering werkt. Drie manieren hoe u dit aanpakt.

KNX heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot de grootste en meest toegepaste, internationale standaard voor woning- en gebouwautomatisering. Dit betekent dat er wereldwijd vele tienduizenden producten en systemen bestaan die volgens het communicatieprotocol te koppelen zijn. Kiezen voor KNX is dus kiezen voor een toekomstvaste installatie en een oneindig aanbod aan producten.
Het softwarepakket waarmee de vakman een dergelijke installatie programmeert, heet ‘Engineering Tool Software’: ETS. Op dit moment is ETS5 de meest actuele versie van de software. Met ETS5 kan de system integrator onder meer de installaties voor verlichting, verwarming, koeling, ventilatie, CO2-bewaking, alarmen, beveiliging en zonwering programmeren. Maar ook een espressoapparaat, de AV-installatie of de tuinsproeiers zijn te koppelen: de mogelijkheden zijn eindeloos.

eCampus en webinars

Het hoeft niet moeilijk en duur te zijn om kennis te maken met KNX. Een ieder die op een zeer eenvoudige manier de basisbeginselen van ETS5 onder de knie wil krijgen, begint met de gratis ETS5 eCampus van de KNX Association. Dit is de oprichter en eigenaar van de KNX-technologie. De ETS5 eCampus is een, zoals de naam al zegt, training via internet waarmee deelnemers in enkele hoofdstukken kosteloos de basisbegrippen leren. Aan de hand van online oefeningen krijgen de deelnemers een goed gevoel bij het programmeren van ETS. Elk hoofdstuk sluit af met een korte theorietest: wie 85 procent goed beantwoordt mag door naar het volgende hoofdstuk. Wie alle hoofdstukken succesvol afrondt, krijgt een certificaat als bewijs en een tegoedbon voor een ETS Lite licentie: een softwarepakket ter waarde van 200 euro waarmee maximaal 20 KNX-producten zijn te programmeren. Daarnaast biedt KNX Association meerdere webinars aan waarmee geïnteresseerden zich, opnieuw gratis, kunnen bijscholen in KNX. De webinars zijn live online presentaties over technische en niet-technische onderwerpen. De ETS eCampus bereikt u via https://my.knx.org. De webinars zijn te vinden op knx.org, kies vervolgens het kopje ‘training’ of ‘opleidingen’.

KNX-installateurs in de dop
KNX-installateurs in de dop

Eerste ROC-studenten studeren af als KNX-installateur

Eind juli verlaten negen studenten Elektrotechniek het ROC Midden-Nederland, vestiging Tech College Nieuwegein, met een volwaardig KNX-basiscertificaat op zak. De jongeren zijn de eerste Nederlandse studenten die de KNX basiscursus tijdens hun opleiding afronden. Deze primeur is mogelijk dankzij een samenwerking tussen KNX fabrikant Hager en het Tech College Nieuwegein. Het Tech College verzorgt de theorie en een deel van de praktijktraining. Bij Hager zetten de studenten zowel voor theorie als praktijk de puntjes op de ‘i’, door daar het examen af te leggen. Normaal gesproken duurt de basiscursus bij Hager zes dagen, voor het Tech College heeft Hager het laatste deel in twee dagen gegoten.

Globalvision e-learning

Wie het een stapje serieuzer wil aanpakken en voor een volwaardig certificaat van de KNX-basiscursus gaat, kan terecht bij één van de vijf gecertificeerde trainingscentra in Nederland. De namen van de trainingscentra zijn te vinden op de website www.knx-professionals.nl. Het trainingcentrum van Instaver maakt het volgen van de KNX-basiscursus extra gemakkelijk via ‘Globalvizion e-learning’. Deze training vindt plaats in een virtueel leslokaal. Het is een oplossing voor wie wel de kennis van KNX wil opdoen, maar geen tijd heeft om een kleine week een cursus te volgen. Globalvizion e-learning duurt in totaal ongeveer 30 uur en is te volgen op een moment dat het deelnemers het best uitkomt. De online cursus bevat dezelfde stof als een KNX-basiscursus bij de gecertificeerde trainingscentra. De cursist moet nog wel een deel van de cursus, het praktijkgedeelte, in een klaslokaal bij Instaver uitvoeren. Ook voor studenten van onder andere mbo-opleidingen is Globalvizion e-learning interessant, omdat zij zich via die training eenvoudig kunnen bijscholen in KNX. Instaver wil graag dat zoveel mogelijk mensen de e-learning training kunnen volgen. Het bedrijf stelt haar online platform daarom ook beschikbaar voor andere gecertificeerde KNX-trainingscentra in Nederland, maar ook voor trainingscentra in het buitenland. Het online pakket is daarom al in meerdere buitenlandse talen toegankelijk.

KNX ETS Inside

Omdat de KNX Association het protocol ook erg graag beschikbaar maakt voor kleine en middelgrote projecten, komt de vereniging in oktober van dit jaar met ETS Inside. Dat is een nieuwe versie van de programmeertool waarmee ook installateurs met minder ervaring in woning- en gebouwautomatisering installaties kunnen programmeren. Zelfs facilitair managers of huiseigenaren die dat willen, kunnen zich met ETS Inside makkelijker verdiepen in de programmering van de installatie. Bij ETS Inside is de software een onlosmakelijk onderdeel van de installatie, doordat het geïnstalleerd is op een harde schijf van een (mini-)pc die zich in de installatie bevindt. De interface om de installatie te bedienen, werkt heel eenvoudig via touch screens op tablets of smart phones. Projecten zijn in elk operating systeem te bewerken, of het nu iOS, Android of Windows is. De prijs van de licentie wordt binnenkort •