Alleskunners

WOONBOERDERIJ WORDT BEDRIJF

Sipke Hoekstra stapte van E over op W. De Friese vakman is daardoor van alle markten thuis, wat hem onlangs nog van pas kwam toen hij een oude woonboerderij mocht omtoveren tot bedrijfsruimte.

Als klein jochie had hij al een duidelijk doel voor ogen: ‘Later word ik installateur’. Waar die interesse voor de techniek vandaan kwam, weet Hoekstra niet precies. “Misschien had het te maken met een enthousiaste oom, die in het witgoed zat.” Toen hij jaren later nog eens een beroepskeuzetest deed, was hij dan ook niet verrast door de uitslag.

Uitdaging

Hoekstra volgde eerst een MBO 4 opleiding tot elektrotechnicus. Tijdens zijn stage kwam hij er al achter dat er “te weinig uitdaging in het vak zat”. Hij besloot om terug te keren in de schoolbanken en een MBO-diploma Installatietechniek te halen. “De W-installateur heeft een veel breder pakket aan werkzaamheden dat hij kan uitvoeren. Het paste ook in mijn lange termijnplanning. Ik wist toen al dat ik vroeg of laat voor mezelf zou gaan beginnen en dan van alle markten thuis zou willen zijn.”

Verschuiving

Hoekstra werkte bij 2 verschillende installatiebedrijven en hield het na 6 jaar voor gezien. In 2011 begon hij zijn eigen bedrijf ‘S. Hoekstra Installatietechniek’. Het liep direct als een trein en dat is altijd zo gebleven. Tegenwoordig richt Hoekstra zich voornamelijk op de verduurzaming van de woningbouw. Samen met twee collega’s heeft hij een VOF, waarmee ze in heel Friesland projecten aanpakken. Met inmiddels zijn STEK-papieren op zak, kan hij ook warmtepompen installeren. Een klus waar hij veelvuldig voor gevraagd wordt.

In de lift

Maar niet alleen de vraag naar warmtepompen is sterk toegenomen. Ook de vraag naar PV-panelen en balansventilatiesystemen zit in de lift, heeft Hoekstra gemerkt. “Waar een jaar of 10 een klant zelden bezig was met zijn energierekening, krijg ik nu vaak de vraag voorgeschoteld ‘hoe kan ik van het gas af en mijn energiekosten omlaag krijgen?’.

Woonboerderij

Zo ook in Sneek. Op een industrieterrein stonden de schamele resten van een oude woonboerderij. Een bouwbedrijf kocht het pand aan en wilde het omturnen tot een duurzame schowroom met kantoorruimte. “Dat klinkt misschien wat eigenaardig, een bouwbedrijf met showroom, maar ze wilden graag de veranda’s, tuinkamers en serres en dergelijk laten zien, die ze voor klanten kunnen maken.”

Specificaties

JJ Bouw telt 10 medewerkers. Hun nieuwe onderkomen werd eerst gestript totdat alleen nog het houtwerk resteerde. Vervolgens kreeg het pand nieuwe wanden, dak en dergelijke en een isolatiepakket. “De RC-waarde zit tussen de 4-4,5.” De opdrachtgever had al gelijk kenbaar gemaakt helemaal van het gas af te willen. Voor de showroom wilde hij geen vloerverwarming, omdat die niet continu in gebruik is. “Binnen de budgettaire beperkingen die we hadden, kwamen we uit op een installatieconcept met een pelletkachel en een 900 l buffervat. In de nok zit een luchtverwarmer met warmtewisselaar, die gebruikt eerst de omgevingswarmte bovenin. Is er meer nodig, dan gaat er een driewegklep open zodat de pelletkachel kan bijspringen. Die pelletkachel van Biddle was overigens een try-out, omdat de NOZ 2 normaliter alleen voor grote werkplekken wordt gebruikt. Gelukkig heeft het hier prima uitgepakt.”

Kantoren

De resterende kantoorruimtes op de begane grond en eerste verdieping maken gebruik van een ander installatieconcept. Beneden is vloerverwarming aangelegd en boven zijn lt-radiatoren opgehangen. De afgiftesystemen worden gevoed door een Fujitsu lucht-warmtepomp met 100 l buffervat met 3 verschillende zoneregelingen.

Eindresultaat

Al met al een bijzonder project, vooral vanwege de locatie, specifieke eisen en natuurlijk het fraaie eindresultaat. Compleet met een hybride ventilatieoplossing met wtw voor de kantoren én ventilatieroosters voor de showroom.

Koudemiddel R134A

De thermodynamische warmtepomp maakt gebruik van het koudemiddel R134A. Op de synthetische koudemiddelen met een GWP-waarde <2.500 is echter een productiebeperking van toepassing. Hieronder vallen veelgebruikte koudemiddelen, zoals R134a, R407C, R407F en R410A. De productie van deze koudemiddelen wordt stapsgewijs afgebouwd. In 2020 zal de totale productie van deze synthetische koudemiddelen met circa 40% zijn afgebouwd. In 2030 mag er nog slechts 20% van de huidige geproduceerde synthetische koudemiddelen op de markt worden gebracht. Voor alle duidelijkheid; er geldt dus geen gebruiksverbod. Dat betekent dat R134a, R407C, R407F en R410A installaties na 2030 gewoon bijgevuld mogen worden. Door de uitfasering stijgen wel de prijzen van deze synthetische koudemiddelen. Reitsma: “De fabrikant onderzoekt of een overstap op een nieuw, milieuvriendelijker alternatief mogelijk is. Daarbij moet in gedachten worden gehouden dat een alternatief gas grote impact heeft op de druk in het systeem, de toegepaste compressor en het vermogen om energie op te nemen uit de buitenlucht.”