Gereedschapstrends

SNOERLOOS MAAKT GOEDE SIER

Twee jaar geleden veranderde het voormalige Hitachi Power Tools zijn merknaam in HiKoki. De fabrikant kan dus bogen op meer dan 70 jaar ervaring, want de gereedschapsreus zag in 1948 al het levenslicht. Welke trends signaleert deze expert op haar vakgebied? IZ sprak met Salesmanager Ruurd van der Vegt.

Van der Vegt draait zelf ook al een aardig tijdje mee bij de gereedschapsfabrikant. Hij begon in 1995 als Vertegenwoordiger bij de gereedschapstak van Hitachi. In 2000 ging Van der Vegt aan de slag als Sales Manager. Sinds 1 oktober 2018 onder een andere bedrijfsnaam. Vanaf die datum is HiKoki de nieuwe naam van Hitachi Power Tools. Dat is het gevolg van de overname van Hitachi Power Tools door de Amerikaanse financiële investeerder KKR. HiKoki (uitgesproken als hai-koh-ki) is afgeleid van het Engelse woord ‘high’ – wat staat voor de visie van het nieuwe merk op technologie en kwaliteitsleiderschap – en het Japanse ‘koki’ dat ‘industriële machines’ betekent.

Verduurzaming

Dankzij een uitgebreide marketingcampagne en de aanwezigheid op toonaangevende beurzen is de installateur nu wel vertrouwd met de nieuwe naam. Zo stond de gereedschapsfabrikant recentelijk nog op de VSK. De ervaren Sales Manager zag in Utrechtse Jaarbeurshallen hoe de branche aan het veranderen is. Met name de verduurzaming van de bouw- en installatiesector heeft verregaande consequenties. Zo zorgt de overstap op duurzame energie voor de groeiende populariteit en doorontwikkeling van warmtepompsystemen en PV-panelen.

Plug & Play

Maar de verduurzaming gaat verder dan alleen de ontwikkeling van nieuwe systemen. De branche krijgt ook steeds meer oog voor duurzame inzetbaarheid van haar personeel. Belangrijk, omdat we een schreeuwend tekort aan handjes hebben en iedere vakman dus goud waard is. Mede daarom “wordt het installeren zelf steeds eenvoudiger, fabrikanten brengen meer plug&play oplossingen op de markt.”

Compacter en lichter

Eigenlijk sluiten deze ontwikkelingen naadloos aan op trends die al langere tijd te bespeuren zijn in gereedschapsland. We hebben het dan bijvoorbeeld over stofvrij werken en verbeteringen op het gebied van ergonomie. “Over de gehele linie zie je dezelfde ontwikkeling; gereedschap wordt compacter en lichter.”

Snoerloos

Tegelijkertijd wint snoerloos gereedschap aan populariteit. “Fabrikanten kunnen nu bijna alle gereedschapsartikelen al leveren met een accu. En in een aantal gevallen leveren die dan ook nog eens betere prestaties. Zo is onze 36 volt cirkelzaag sneller dan de 230 volt variant met snoer.” Toch zullen gesnoerde machines niet helemaal verdwijnen, verwacht Van der Vegt. “In een productieomgeving, zoals zware constructiewerkplaatsen, ben je uiteindelijk goedkoper uit, omdat machnies op netstroom goedkoper zijn. Het gebruik van een accu machine is in deze omgeving ook geen noodzaak.

Prefabben

Opvallend genoeg valt de prefabricage van installaties niet in de hierboven genoemde categorie. “Ja, ze worden vervaardigd in een fabrieksmatige omgeving, maar de praktijk leert dat de monteurs een grote bewegingsvrijheid nodig hebben, waardoor ze liever werken met accugereedschap. Het gaat namelijk meestal om relatief kleine aantallen, veelal gefabriceerd volgens een maatwerkformule. Daardoor loont het niet om de werkplaats zodanig in te richten dat je snel en optimaal kan werken met gesnoerd gereedschap om grote hoeveelheden installaties voor te monteren.”

Multi Volt

Nu accugereedschap haar gesnoerde evenknie van de bouwplaats aan het verdringen is, neemt het belang van een goed accuplatform alleen maar toe. HiKoki biedt bijvoorbeeld een accuplatform aan gebaseerd op de Multi Volt technologie. Daarbij zijn de Li-on Multi Volt accu’s eenvoudig uitwisselbaar met een breed scala aan 36V en 18V HiKoki en Hitachi machines.

Accuduur

Het opladen zelf zal steeds minder vaak hoeven te gebeuren, want de accuduur neemt nog altijd toe. “Aan het high-end spectrum zitten bijvoorbeeld bij ons de 18V/5Ah accu’s. Ik kan geen exacte cijfers geven van het aantal uren dat ze meegaan, want dat is uiteraard afhankelijk van het gebruik en het soort gereedschap.”

Vormgeving

Met lichter gereedschap valt makkelijker te werken, dat geldt ook voor andere ergonomische verbeteringen, zoals een betere vormgeving. “Fabrikanten zijn hier continu mee bezig. Zo hebben onze decoupeerzagen bijvoorbeeld schakelaars aan verschillende kanten en zijn de batterijhouders zodanig gepositioneerd dat het apparaat goed in balans blijft.”

Autostop

Ook andere technologische ontwikkelingen helpen om zware fysieke belasting te voorkomen en tijd te winnen. “Met autostop kan je bijvoorbeeld een boor zodanig instellen, dat hij stopt op een vooraf ingestelde diepte.” Ook erg handig zijn de nieuwe anti-vibratie technieken. “Er worden steeds slimmere oplossingen ontwikkeld. Zo heeft de professional met veerbalans en tegengewicht minder last van schokken tijdens werkzaamheden.” Overigens neemt ook de aandacht voor veilig werken toe, heeft Van der Vegt gemerkt. “Ik zij bijvoorbeeld nu elektrisch gereedschap op de markt verschijnen met een RFC-functionaliteit. Met Reactive Force Control komen zware machines die vastlopen automatisch tot stilstand. Zo voorkom je ongelukken.”

Verbeteringen

Hoewel de aandacht voor veilig werken en een duurzame omgang met gereedschap toeneemt, lijken bepaalde veelgemaakte fouten wel onuitroeibaar. “Dat begint al bij de aanschaf van gereedschap. Als je als professional te veel op de prijs bent gefocust, gaat dat onherroepelijk ten koste van de kwaliteit.” Daarnaast kiest de vakman – door haast, een maandagochtendkater of iets anders? – niet altijd de juiste accessoires. “Bekende missers zijn een verkeerd bitje voor een schroevendraaier gebruiken of met een diamantschijf beton of kalkzandsteen gaan bewerken.”
De juiste keuze
Maar geeft Van der Vegt toe, het luistert soms nauw. Moet je bijvoorbeeld nou een haakse of rechte slijper gebruiken om metaal te bewerken? “Van der Vegt spreekt graag het verlossende woord: “haakse slijpers zijn breed inzetbaar en met name voor metaalbewerking, rechte slijpers worden vaak gebruikt voor buizen.

Onderhoud

Onderbelicht, maar minstens zo belangrijk is goed onderhoud van gereedschap. “Ik maak nog te vaak mee dat haakse slijpers te snel zijn versleten, omdat men vergeten is het apparaat iedere dag door te blazen. Dat moet echt gebeuren, anders raak je het stof niet kwijt.” Maar zelfs al houd je je netjes aan de voorschriften, blijf dan ook alert op je gereedschapskoffer. “Als die een rommeltje is en het wemelt van de stof, gaat je gereedschap er vooralsnog onder lijden.”

Populariteit

Er komt steeds meer elektronica in gereedschap, het aantal slimme apparaten groeit. Tegelijkertijd neemt de diversiteit van gereedschapsartikelen af, constateert Van der Vegt. “Zoals ik al eerder zei winnen plug&play aan populariteit. Om die systemen ter plekke te installeren heb je vaak maar weinig gereedschap nodig.” Slagmoeraanzetters en slagschroevendraaiers zijn bekende voorbeelden. Het zijn de winnaars van de technische vooruitgang. Maar er zijn ook verliezers. “We zien een dalende vraag naar gereedschap voor houtbewerking, zoals schaven of bovenfreesmachines.”

Circulariteit

Circulariteit is het nieuwe buzz-woord in de bouwkolom. Waar bouwkundige aannemers al volop bezig zijn met hoogwaardig hergebruik van bouwstoffen en -componenten, heeft de installatiebranche wat meer moeite om op stoom te komen. Hoe zit het eigenlijk met de gereedschapsfabrikanten? “We doen al volop aan recycling, maar hoogwaardig hergebruik waarbij we 1-op-1 onderdelen uitwisselen is nog een probleem. Waar we onder andere tegenaan lopen is de elektronische componenten in oud gereedschap, die kan je niet zomaar even integreren in nieuwe tools. Maar ook in onze branche zal circulariteit vroeg of laat breder ingang gaan vinden.” 

Multi Volt

HiKoki biedt een accuplatform aan gebaseerd op de Multi Volt technologie. Lithium ion accu’s van 36 Volt zijn daarmee uitwisselbaar met de huidige 18 Volt machines. Dat is mogelijk dankzij de intelligente verbindingstechnologie: de accu kan detecteren of ze wordt gebruikt in een 18 Volt of een 36 Volt apparaat en past de spanning automatisch aan. De BSL36A18 Multi Volt accu heeft een capaciteit van 2,5 ampère uur (Ah) bij 36 Volt, en bij 18 Volt is dat 5,0 Ah. Dat betekent dat de 36-Volt-accu’s een uitgangsvermogen hebben van 1.080 watt en dat met dezelfde grootte als een gewone 18 Volt accu. De afmetingen en het gewicht blijven nagenoeg gelijk. Daardoor kan de Multi Volt accu gebruikt en uitgewisseld worden met een breed scala aan huidige en nieuwe 18 Volt machines.

Klopboormachine

Metabo heeft recentelijk een accu-klopboormachine op de markt gebracht. Het gaat om de SB 18 (602245550), een compacte accu-klopboormachine met extreem korte constructie voor veelzijdig gebruik. De klopboorfunctie is handig om te boren in metselwerk. Het apparaat heeft een geïntegreerd werklicht voor het verlichten van de werkplek en een praktische riemhaak en bitdepot, naar keuze rechts of links te bevestigen. De accu-packs hebben een capaciteitsaanduiding voor controle van de laadtoestoestand.

Haakse slijper

Bosch kondigde begin 2020 de komst aan van een nieuwe 18V haakse slijper met x-lock aansluiting. Het gereedschapsartikel is een uitbreiding van de cordless concept range. Er is geen gereedschap nodig om van accessoire te wisselen en dankzij de hoorbare klik weet je altijd dat het accessoire correct bevestigd is. De 18V haakse slijper heeft een vermogen dat vergelijkbaar is met een 800V gesnoerd vermogen met sterke DC-motor.