Levend verleden

Van antieke geisers tot een heuse bitumenketel

Jaap Schut was 15 jaar oud toen hij in het bedrijf van zijn vader stapte. Net 20 jaar geworden, werd hij eigenaar en dat zou hij tot aan zijn pensioen in 2017 blijven. Al die jaren verzamelde hij historisch gereedschap en oude installaties. Van antieke geisers, baden en gaskachels tot afsnijtangen en een heuse bitumenketel.

De zestiger wil nu de nalatenschap van zijn familiebedrijf en andere installateurs veiligstellen voor het nageslacht. Het liefst in de vorm van een museum en als het even kan in zijn geliefde Naaldwijk.

Fantastisch

“Mijn opa startte in 1901 zijn eigen bedrijf in Naaldwijk”, vertelt Schut. “Ik heb nog installaties en gereedschap uit die tijd.” De zestiger deed na zijn pensionering zijn bedrijf van de hand, maar heeft nog wel een eigen loods waar al zijn historische curiositeiten staan uitgestald. Regelmatig leidt hij op aanvraag groepen rond. “Ze vinden het fantastisch. Herkennen nog een oud apparaat dat in het huis van oma stond, vragen waar dat stuk gereedschap voor dient…”, vertelt Schut aanstekelijk.

Gascilinders op de fiets

Beneden zijn onder andere oude baden, gaskachels, gereedschapsartikelen, toiletten en thermostaten te zien. Maar ook de fiets waarmee zijn oom nog gascilinders rondbracht in de streek. Boven is een hele zaal gewijd aan geisers. Over alles valt wel een verhaal te vertellen. Zo toont Schut een wc die nog met een voetpedaal moest worden bediend, een zinken bad voor de gewone man en een fraaie groene voor de elite. “Dat groene bad is afkomstig uit een oud herenhuis. Waar dat huis precies stond, hebben ze me nooit willen vertellen”, voegt hij er geheimzinnig aan toe.

Beroepstrots

In het ontvangstgedeelte van de collectieruimte drinken we een kopje koffie. Hij vertelt over zijn eigen carrière. Hoe er lessen vallen te leren uit het verleden en hoe een museum voor oude ambachten (waaronder installatietechniek/loodgieterswerk) kan bijdragen aan beroepstrots. Zo zijn energietransities van alle tijden. Schut wijst op oud soldeerwerk. “Die pijpen werden aangepast, toen we de overstap maakten van stadsgas naar aardgas.” Later kwamen duurzame energieoplossingen in beeld. Schut toont een bord, waarop de aankoop van zonneboilers wordt aangeprezen. De installateur was er al vroeg bij, want het dateert uit 1999.

Ondernemerschap

Een rondgang door zijn collectie maakt je er ook bewust van hoe ondernemen in feite altijd een combinatie is geweest van gezond verstand, lef en leren omgaan met weerstand. “Toen de HR-ketel werd gelanceerd, kostte het me de nodige moeite om mijn medewerkers te enthousiasmeren. Na een aantal gesprekken en trainingen zag iedereen in welke enorme voordelen de nieuw verworven expertise ons opleverde. We versterkten onze regionale marktpositie, temeer daar we ook gelijk over de juiste kennis beschikten om onderhoudswerkzaamheden te verrichten.”

Rijke traditie

“We staan in een rijke traditie als loodgieters en installateurs. Er is weliswaar veel ambachtelijke kennis verloren gegaan, maar dat is een natuurlijk proces. Waar we ooit als vakmannen veel handwerk moesten verrichten, worden installaties nu vaak al Plug & Play aangeleverd door de fabrikant/leverancier. Ons vak ontwikkelt zich voortdurend door, we spelen een belangrijke rol in de samenleving en dat kan je goed inzichtelijk maken met een museum.” Schut heeft het huidige pand nog twee jaar tot zijn beschikking, daarna moet hij uitwijken naar een andere locatie. Hij is al naarstig op zoek.

Mocht u nog oud gereedschap, historische installaties of interessante tips hebben voor Schut, neem dan gerust contact op via: jwschut@kabelfoon.nl 