ZZP’en

IZ 0516 Beginnen als ZZP'er Afb. IHij droomde al jaren van een eigen bedrijf. Sinds de MTS om precies te zijn. Vijfeneenhalf jaar geleden hakte hij de knoop door en begon Wilfred Honkoop voor zichzelf, in de garagebox, achter zijn huis in Nieuwolda. Inmiddels is hij een gevestigde naam in de regio. Zijn installatiebedrijf draait uitstekend en Honkoop denkt al voorzichtig aan uitbreiding. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen tijd en welke tips kan hij meegeven aan lezers die ook overwegen om voor zichzelf te beginnen?

In de jaren dat Honkoop nog in vaste dienst werkte, zag hij “dingen gebeuren”, waarvan hij dacht: “Dat kan en moet anders”. De service naar klanten toe bijvoorbeeld. Onbegrijpelijk vond hij het, als collega installateurs te laat op kwamen draven, aanvragen lieten liggen en afspraken ‘vergaten’. Ook miste hij de vrijheid om zijn eigen tijd in te kunnen delen. Op maandag langer doorwerken bijvoorbeeld, zodat hij dinsdags vroeger kon stoppen om de kids op te halen. En alle successen die hij behaalde, waren nooit echt zijn eigen successen. Het knaagde aan hem. In 2010 ging de knop om. Na een reorganisatie verloor Honkoop zijn baan. Thuis op de bank, dacht hij na over zijn toekomst. Zijn vrouw zag hem het liefst weer in een vaste betrekking, want “het is wel zo veilig bij een baas”. Ook met het oog op de kinderen, die waren nog jong. En Honkoop zelf? Midden dertig vond hij zijn oude tienerdroom weer terug. Hij wilde een eigen zaak beginnen.

Steun

“Toen mijn vrouw zag hoe gemotiveerd ik was, schaarde ze zich achter mijn plannen. In twee maanden tijd had ik alles rond; het ondernemingsplan, de inschrijving bij de KvK, een eigen bedrijfswagen… Alleen de financiering rondbreien bracht de nodige hoofdbrekens met zich mee. De banken stonden, zo halverwege de crisis, bepaald niet te trappelen om geld te lenen aan een beginnende kleine ondernemer.” Honkoop zag zich dan ook genoodzaakt om zijn eigen reserves aan te spreken.