Waarom zou je een hybride kopen?

Een hybride warmtepomp koop je om de CO2-uitstoot in het land te verlagen. Natuurlijk, dat geldt voor iedereen. Of spelen er nog meer argumenten? Dat laatste is uiteraard vaak aan de hand. Laat ik eerlijk zijn, dat geldt voor mij ook. De besparing waar ik vanuit mocht gaan, speelde mee in mijn overwegingen om een hybride warmtepomp te laten installeren.
Die installatie viel enorm mee. Binnen een dag was alles geïnstalleerd. Mijn nieuwsgierigheid naar de besparing die de hybride zou opleveren was groot. Daarom heb ik een jaar lang de prestaties van het systeem gevolgd. Eerst heb ik naar het gas- en elektriciteitsgebruik op de app van de energieleverancier gekeken. Ik zag al direct het gasgebruik afnemen en het elektriciteitsgebruik toenemen. De verhouding tussen deze twee is belangrijk, want dan weet je wat het onder aan de streep oplevert. Zo heb ik in 2022 in totaal 980 m3 minder gas gebruikt. Dat heeft me 2.150 kWh extra aan stroom gekost. De besparing op gas was daarmee iets boven de 70%. De hoeveelheid gas die overbleef was voor het warmwatergebruik en voor de dagen dat de temperatuur onder de twee graden daalde. Dat was op 16 dagen het geval in 2022. De energieprijzen gingen nogal op en neer afgelopen jaar, maar onder aan de streep heb ik ruim € 700 op mijn energierekening bespaard. Een behoorlijk bedrag waardoor ik over een paar jaar de investering weer terug heb verdiend. En dat zonder comfort in te leveren. Ook is de hoeveelheid CO2 die bij de productie van de warmtepomp is vrijgekomen al ruimschoots terugverdiend. Op dit moment gebruik ik nog een paar honderd m3 aardgas. Daar schaam ik me niet voor. De ontwikkelingen met betrekking tot groen gas gaan snel en ik ben ervan overtuigd dat de gasbehoefte die overblijft voor woningen op termijn met groen gas kan worden ingevuld. Daarmee is een mooie toekomst weggelegd voor de hybride warmtepomp!

Rick Bruins, Business Development Manager New Energy Concepts Remeha,
Namens de sectie Warmteopwekkers van de Nederlandse Verwarmingsindustrie