Vacuümontgassing

Werking vacuümontgasser

De vacuümontgasser maakt gebruik van het simpele feit dat gassen eerder vrijkomen bij onderdruk. Als de druk wordt verlaagd, neemt de oplosbaarheid van gassen in water af. De combinatie van een vacuüm en een sproeisysteem zorgt voor maximaal resultaat bij minimaal energiegebruik:

1
2

1. De pomp trekt vacuüm. Het waterniveau daalt en systeemwater (of navulwater) verstuift in de buis. Dankzij de onderdruk en het grote contactoppervlak komen de opgeloste gassen vrij.
2. De pomp stopt. Het water blijft sproeien totdat de vacuümbuis gevuld is.

 

 

3. Overdruk perst het vrijgekomen gas naar buiten.

4
3

4. De buis heeft de systeemdruk overgenomen. Het water in de buis is praktisch vrij van gas en gaat tijdens de volgende cyclus terug het systeem in.

Automatische ontgassing

De vacuümontgasser ontgast niet alleen het water dat al aanwezig is in het systeem, maar zorgt ook voor automatische navulling van de installatie met ontgast suppletiewater. Zo helpt de vacuümontgasser bovendien de druk in de installatie constant te houden. Voor de automatische navulling heeft de vacuümontgasser een vaste aansluiting op de waterleiding, vanzelfsprekend met systeemscheiding.
Czenki geeft een indruk van de snelheid waarmee een vacuümontgasser werkt: “Onze Reflex Servitec (zie kader) ontgast elke installatie binnen 48 uur, zelfs installaties met meer dan 250 m3 systeemwater. Bij veel installaties kan de effectiviteit nog verder worden vergroot door de vacuümontgasser te combineren met een vuilafscheider.” 

Geef een reactie