Techniek én gedrag

Het nieuwe normaal krijgt steeds meer vorm. De techniek is steeds meer een partner aan het worden van het nieuwe normaal. Want één van de woorden die we de laatste weken steeds vaker horen is ‘ventilatie’.
Zo stuurde Techniek Nederland een brief naar Jaap van Dissel van het RIVM met de vraag: kan het coronavirus zich via de lucht verspreiden? Het RIVM heeft als antwoord hierop geoordeeld dat ‘aanpassingen van ventilatiesystemen niet nodig is’. Het instituut baseerde die uitspraak op de bestaande inzichten. In de afgelopen weken kwamen daar reacties op met goedbedoelde alternatieve theorieën. Tegelijkertijd gaat het onderzoek verder. In een recent onderzoek stellen natuurkundigen en medisch onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam vast dat om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden, goede ventilatie in publieke ruimtes ‘van cruciaal belang’ is. Het gaat dan om verspreiding in bijvoorbeeld het openbaar vervoer en in verpleeghuizen. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.
Ik voorspel u dat we de komende maanden nog meer onderzoek zullen zien dat aangeeft wat wij als techniek kunnen doen om COVID19 in te dammen. Natuurlijk niet vanuit medisch perspectief, maar vanuit het scheppen van goede randvoorwaarden. Het nieuwe normaal is een ontwikkelingstraject van verkennen, innoveren, implementeren van nieuwe inzichten etc. Maar we kunnen niet alles alleen. Het gaat altijd om techniek én gedrag. Zo kunnen we in scholen meedenken over de luchtkwaliteit, maar tegelijkertijd blijft het nodig om de richtlijnen te volgen en ons te realiseren dat vóór de COVID19-uitbraak de luchtkwaliteit in de klaslokalen al hier en daar te wensen overliet. Met elkaar sporten is prima; maar ook hier werkt veel mensen in een ruimte niet en is investeren in luchtkwaliteit van belang.
Er zijn dus niet alleen kansen maar er is ook een noodzaak om mee te blijven denken. En daar zijn we juist goed in!

Sven Asijee
Directeur OTIB