Stormen doorstaan door te investeren in personeel

iz1116_z_stormendoorstaan_afb3Achter de kerk, midden in het dorp Beugen, staat het familiebedrijf Gebr. Janssen BV. Het in sanitair, dakbedekking, riool- en installatietechniek gespecialiseerde bedrijf heeft een rijke historie: ruim 125 jaar oud en inmiddels voorzien van het predicaat hofleverancier. Het bedrijf heeft stormen doorstaan en altijd koers gehouden. Hoe? Onder meer door te blijven investeren in personeel.

Peter van Houtum (financieel directeur en verantwoordelijk voor het HRM) en Robert van de Heuvel (algemeen directeur) zijn onderdeel van een vierkoppige directie. Zij zijn vanuit een lange historie aan het bedrijf verbonden. De moeder van Van de Heuvel was dochter van één van de gebroeders Janssen en zijn vader werkte in het bedrijf. Maar ook voor Peter van Houtum is het bedrijf altijd een vertrouwde plek geweest. “Mijn vader werkte hier en zo ben ik er ingerold. Mijn broer werkt hier overigens ook. Het bedrijf laat je niet meer los.” Inmiddels werken de kinderen van de beide directeuren, maar ook van andere personeelsleden, op de zaterdag bij het bedrijf. Boeien en binden. Dat is waar Gebr. Janssen goed in is.

Kostenbesparend

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is de basis voor het bedrijf. Dat is geen loze term. Gebr. Janssen wil echt het verschil maken in elk facet van het bedrijf. Van de Heuvel: “Recht vanuit ons hart. Dat betekent dat het hele bedrijf er mee bezig is; iedereen, van hoog tot laag. Het zit in onze haarvaten. Alleen zo kunnen we er een succes van maken.” Van Houtum is verantwoordelijk voor de doorwerking van MVO in de bedrijfsvoering. “Het kan gaan om iets eenvoudigs als het scheiden van afval. Een bedrijf als het onze heeft veel met afval te maken omdat we vaak ook voor derden afvoeren. Dan is scheiding aan de bron belangrijk en kostenbesparend. Hier aandacht aan besteden is voor ons MVO.” Als we even later achter het bedrijf lopen zien we de afvalbakken staan. Maar vooral zien we dat iedereen die aan het einde van de middag terugkomt, serieus het afval scheidt. Geen praatje voor het imago dus. Een ander voorbeeld is de taxus die rond het bedrijf staat. “Bij het snoeien kun je besluiten om het afval weg te gooien. Wij pakken dat anders aan. Binnen 24 uur wordt het opgehaald door de Taxus Bus. Bij de kruidendrogerij wordt het afval van de taxusplant fijngemalen, gedroogd en verpakt en benut als ingrediënt voor een medicijn tegen kanker. Ook dat is MVO.”

Geef een reactie