Rookgasanalyse
Professioneel onderhoudOnderhoud door een geautoriseerd servicecentrum is bijvoorbeeld nodig aan elektrochemische sensoren waarvan de gebruiksduur niet onbeperkt is. De zuurstofsensor wordt niet alleen bij een meting aan zuurstof blootgesteld, maar ook als het instrument in uw bedrijfsauto of in de werkplaats ligt. Onze omgevingslucht bestaat nu eenmaal uit 21% zuurstof. Moderne zuurstofsensoren, zoals de ECO-sensor, hebben een veel langere levensduur dan een aantal jaren geleden het geval was. Maar dit neemt niet weg dat periodiek onderhoud, waarbij vervuilde of bijna versleten onderdelen worden vervangen, heel belangrijk is voor een correcte werking van het instrument. Volg een trainingOm een rookgasanalyse goed uit te voeren en de meetwaarden juist te interpreteren is het belangrijk om een training te volgen, waarbij zowel de theorie als de praktijk aan bod komen. Er zijn diverse opleidingscentra waar een dergelijke training kan worden gevolgd, maar ook de cv-ketelfabrikanten beschikken over opleidingscentra voor dit doel. |
Onderhoud en kalibratie
Een rookgasanalyser heeft periodiek onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Er zijn vervangingsonderdelen, zoals bijvoorbeeld een stoffilter, die bij vervuiling vervangen moeten worden.
Doordat er bij verbranding van aardgas ook water vrijkomt is vrijwel elke rookgasanalyser voorzien van een condensafscheider. Dit is een doorzichtig compartiment in de monsternameslang, waar het gecondenseerde water wordt opgevangen, zodat het niet in het instrument bij de sensoren terecht kan komen. Als deze condensafscheider niet tijdig wordt geleegd, kan het water toch worden doorgelaten, met alle gevolgen van dien.
Dit is onderhoud dat door de gebruiker zelf kan worden uitgevoerd. Maar er is ook onderhoud dat door een geautoriseerd servicecentrum dient te worden gedaan (zie kadertekst).
Aanvullende functionaliteit
Moderne rookgasanalysers bieden in veel gevallen aanvullende functionaliteiten, zoals drukmeting. U kunt het instrument dan ook toepassen om de gasdruk, voordruk en branderdruk te meten of een dichtheidsbeproeving uit te voeren. Met een speciale meetfunctie voor koolmonoxide kunt u een meting verrichten in de stookruimte, waarmee u kunt vaststellen of er misschien sprake is van een lek in de rookgasafvoer. Omdat een rookgasanalyser standaard beschikt over temperatuurmeting, kunt u deze met een juiste meetsonde ook toepassen voor meting van de tapwatertemperatuur. Er zijn zelfs modellen met een speciale meetfunctie voor legionellabestrijding, waarmee temperatuurmetingen kunnen worden uitgevoerd bij een drinkwaterinstallatie, volgens vaste meetprotocollen.
Eén van de laatste ontwikkelingen zijn losse, compacte meetsondes voor diverse toepassingen, die via Bluetooth Smart technologie communiceren met uw meetinstrument. Hiermee kan het toestel op eenvoudige wijze worden voorzien van aanvullende meetfuncties, die passen bij uw specifieke behoefte. Voorbeelden zijn meting van luchtvochtigheid, vloeistofdruk of het uitvoeren van lekdetectie bij gasleidingen