Meten en regelen in de woestijn

De grootste HVAC-beurs van Amerika werd onlangs gehouden in Las Vegas. AHR Expo is in 85 jaar uitgegroeid tot het grootste evenement ter wereld op het gebied van verwarming, ventilatie, airconditioning en koeling. InstallateursZaken vroeg meetinstrumentspecialist Teun Mulder (zie kader) naar zijn bevindingen op deze beurs, die hij beroepshalve bezocht. Hij ging op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van meet- en regeltechniek en handmeters.

Fabrikant Dwyer introduceerde op deze Amerikaanse vakbeurs onder andere de vernieuwde Magnehelic (zie foto bij kadertekst rechtsboven). Hitma Instrumentatie vertegenwoordigt dit merk inmiddels al bijna 50 jaar in de Benelux. Deze analoge drukverschilmeter (of de Minihelic) is al jarenlang op vele luchtbehandelingskasten terug te vinden. De meter wordt vaak ingezet om drukverschillen te meten tussen bijvoorbeeld een gang en een sluis of een patiënt-kamer en isolatiekamer. Maar ook in cleanrooms en operatiekamers zie je de Magnehelic vaak terugkomen. Al deze ruimtes vereisen namelijk een bepaalde nauwkeurigheid.

Dubbel zo hoge nauwkeurigheid

Met de introductie van de vernieuwde High Accuracy Magnehelic (HAM) beschikt deze drukverschilmeter nu over een dubbel zo hoge nauwkeurigheid. Verder bevat de schaal een spiegelend folie, ook wel mirrored scale overlay genoemd. Deze folie voorkomt een parallax/bewegingsparallax, oftewel het verschijnsel dat de schijnbare positie van een voorwerp ten opzichte van een ander voorwerp en/of de achtergrond varieert als dit vanuit verschillende posities bekeken wordt. Verder heeft deze drukverschilmeter optioneel nu ook een geborstelde RVS-ring.

Geef een reactie