Private kwaliteitsborging

André Meester is werkzaam als ambassadeur voor de VLA. De VLA is een brancheorganisatie onder de FME en vertegenwoordigt circa 60 bedrijven die zich hard maken voor ‘gezonde lucht in gebouwen’. Zowel fabrikanten van ventilatievoorzieningen als onderhouds- en beheerbedrijven alsook onderzoeksbedrijven zijn binnen de VLA ruim vertegenwoordigd. Zie ook: www.vla.nu

Aantonen prestaties

Om de prestatie van uw werk aan te kunnen tonen zult u naar een 100% controlesysteem toe moeten. De installatiebranche is momenteel haar verschillende erkenningsregelingen aan het opwaarderen. Ook wordt er in dit kwartaal een nieuwe KvINL- ‘Erkenningsregeling Ventilatie’ uitgebracht door de branche, waarbij integrale controle van prestaties van het werk onderdeel van de erkenning gaat vormen. Er bestaat sinds een jaar of vijf ook een gecertificeerde beoordelingsmethodiek voor luchtinstallaties in woningen, scholen en kinderopvang. De methodiek is vastgelegd in de BRL 8010, ook wel bekend als de ‘ventilatieprestatiekeuring’.

Nieuw meetprotocol

Dat het noodzakelijk en wenselijk is om met 100% zekerheid aan te kunnen tonen dat de prestaties daadwerkelijk worden behaald, mag duidelijk zijn. Het moet tegelijkertijd wel praktisch haalbaar en betaalbaar blijven. Met die doelstelling hebben TNO, Uneto-VNI, VLA en Acin een projectvoorstel geschreven voor de ontwikkeling van een eenvoudig meetprotocol en instrumenten, waarmee zowel installateurs als controleurs eenvoudig en snel de basisprestaties van een luchtinstallatie kunnen vaststellen. Het project is ingediend in het TKI-programma ‘Urban Energy’. Het project heeft een duur van 2 jaar en zal gevalideerde methodes opleveren waarmee de essentiële integrale prestaties zoals capaciteit, luchtdichtheid en installatiegeluid door iedereen kunnen worden vastgesteld. Hierbij kan men denken aan het – met redelijke betrouwbaarheid – laten meten van de luchtdichtheid van de woning door de luchtinstallatie zelf in plaats van een blowerdoortest en het meten van installatiegeluid met behulp van een slim protocol en bijvoorbeeld een smartphone.

Kansen

De wet kwaliteitsborging bouwen heeft dus belangrijke consequenties, maar biedt ook geweldige kansen. Als eerste natuurlijk om het hardnekkige kwaliteitsprobleem rondom de integrale prestaties van luchtinstallaties op te lossen. Daarnaast creëert de nieuwe wet ook de kans voor de goede installateur om echt onderscheidend vermogen te leveren met ‘echte’ kwaliteit en ‘echte’ praktijkprestaties. Daar waar de mindere installateur nu nog vaak wegkomt met een wanprestatie zal er straks geen opdrachtgever meer zaken willen/kunnen doen met installateurs die prestaties niet kunnen aantonen/garanderen.

De vragen die u uzelf kunt stellen is of u al klaar bent voor de nieuwe situatie en hoe u maximaal kunt gaan profiteren van de kansen die de nieuwe wet u biedt. Verkoopt u al luchtkwaliteit? 

Voor meer informatie over de wet kwaliteitsborging bouwen:
www.stichtingibk.nl/wet-kwaliteitsborging-voor-het-bouwen

Geef een reactie