“Opgeslagen zonne-energie”
BIOMASSAKETELS
“Van niets iets maken dat ook nog eens werkt.” Theo de Groot weet in enkele woorden treffend uit te leggen waar zijn grenzeloze fascinatie voor techniek vandaan komt. De bioketelspecialist had onlangs een bijzondere opdrachtgever. Lees hieronder waarom.
Pa had een eigen installatiebedrijf, dus de liefde voor het vak kreeg hij al van jongs af aan mee. Na de Technische school, MTS en HIT te hebben doorlopen, zette De Groot vanaf het begin van het vorige decennium verschillende bedrijven op, waaronder Atechpro dat KWB biomassa verwarmingssystemen importeert en levert aan klanten. De gedreven ondernemer heeft in het totaal 12 medewerkers in dienst.
“Gasverslaafd”
“Biomassa is niet zo populair in Nederland, we zijn volkomen aan het gas verslaafd geraakt.” Stapt de woningbezitter van de cv-ketel af, dan informeert hij meestal eerst naar de mogelijkheden van een warmtepomp, is de ervaring van De Groot.
Elektrisch infuus
Zelf is de ondernemer minder gecharmeerd van de warmtepomp. “Nederland komt permanent aan een elektrisch infuus te liggen als we massaal overstappen op warmtepompen. Het net zal fors moeten worden verzwaard. Dat gaat miljarden euro’s kosten en die rekening zal uiteindelijk bij de consument komen te liggen. Bovendien blijken de COP-waarden vaak een stuk lager uit te vallen dan fabrikanten beloven, als je kijkt naar de Seasonal Performance van een warmtepomp.”
Biomassa
Nee, neem dan biomassa: “in feite een natuurlijke accu die werkt op basis van opgeslagen zonne-energie.” Menig consument en installateur associeert “helaas” bioketels met inefficiënte systemen en luchtvervuiling. “Ten onrechte. Het huidige rendement ligt rond de 96%, bij rookgascondensatiesystemen zelfs hoger. Bovendien worden nu filters ontwikkeld waarmee de uitstoot van fijnstof en dergelijke tot 0 kan worden teruggebracht.”
Woonboerderij
Een hovenier uit Leimuiden geloofde er wel in. Hij wilde van het gas af en zijn eigen hout gebruiken als brandstof. De tuinman bezit een oude woonboerderij met kantoor en werkplaats, met een totale oppervlakte van ongeveer 350 m2. Zijn bejaarde vader woont bij hem in. De forse investeringen vormden in eerste instantie een beletsel om over te stappen op een pelletketel. Door de beschikbaarheid van subsidies en door een installatieconcept te bedenken waarin ook zonnecollectoren waren opgenomen, kon De Groot de hovenier uiteindelijk over de streep trekken. In drie weken tijd werden alle installaties aangelegd. De woning kreeg naast een pelletketel en zonnecollectoren ook twee buffervaten met een totaalinhoud van 3000 liter. De warmteafgifte vindt plaats via de oude radiatoren, een financiële meevaller dus.
Creativiteit
De bioketel is aangesloten op de bestaande cv-aansluitingen, maar staat wel op een andere locatie dan de cv-ketel vanwege ruimtegebrek. Hierbij moesten wel de aanvoer- en retourleidingen van de cv en wat electrabekabeling met de noodzakelijke voelerbekabeling worden geupdatet. De combibioketel is zodanig gepositioneerd dat hij eenvoudig toegankelijk blijft. Tijdens afwezigheid kan de zoon de ketel op de pelletmodule laten draaien die volledig automatisch functioneert. Eventuele storingen worden via de email zowel aan de eigenaar als aan Atechpro gemeld. Indien gewenst kan deze direct een reset uitvoeren of indien noodzakelijk een servicemonteur langs sturen.
Hoopvol
De terugverdientijd voor de ketel bedraagt circa 8 – 10 jaar, aldus De Groot. De installatie kan zeker 25 jaar mee. Via monitoring op afstand worden de prestaties van de verwarmingsinstallatie nauwkeurig in de gaten gehouden. Dergelijke projecten stemmen De Groot hoopvol. Het zal nog de nodige voeten in de aarde hebben, maar het zou de gedreven voorvechter niet verbazen als over een jaar of 15 ongeveer 20% van onze warmtevraag wordt ingevuld met biomassa.