Intelligent sanitair

Alles moet duurzaam en dat geldt ook voor ons watergebruik. Johan Bel, eigenaar van Mijn Waterfabriek, laat verderop in deze uitgave weten dat de watertransitie inmiddels al gaande is. “In de watersector zien we nu een groeiende belangstelling voor regenwater- en grijswatersystemen, infiltratieoplossingen voor het eigen perceel en waterbesparende technieken.”
Er valt zeker nog een behoorlijke inhaalslag te maken, maar de gang zit er in. Dat uit zich in steeds meer waterbesparende, sanitaire producten, variërend van regenwatersystemen tot en met bijvoorbeeld een slimme mengkraan voor de badkamer, voorzien van spraakbesturing. De dag kan voortaan beginnen met het commando: “Hey Google, zet mijn douche aan”.
Maar het zal nog wel enige tijd duren voordat dit soort intelligente toepassingen gemeengoed gaan worden. Zoals altijd bij innovaties zijn eerst de voorlopers aan de beurt: consumenten die het milieu hoog in hun vaandel dragen en hiervoor geld (kunnen) vrijmaken, en de gadgetfreaks, die graag het allernieuwste ‘speeltje’ omarmen. Voor de meesten van ons zullen, zoals gebruikelijk, vooral regelgeving en subsidie het werk moeten doen.