Open dag met innovaties

iz-img_4218
Er heerste een gezellige drukte op de campus, het binnenplein van de Zehnder vestiging

Op 23 juni jl. organiseerde Zehnder een open dag, waarbij bezoekers een kijkje achter de schermen konden nemen. De deuren van de fabriek en zelfs die van het lab gingen open. Ook werden twee innovatieve producten in de schijnwerpers gezet: Zehnder ComfoAir Q, de nieuwste generatie wtw-ventilatietoestellen, en Zehnder Zmart, een radiator met kunststof binnenwerk.

Het programma van ‘Zehnder Connect’ was gevarieerd. Montage- en inregeltips, beheer op afstand, wetenswaardigheden over warmtewisselaars en uitblaaspatronen, het effect van installatiegeluid, decentrale versus centrale wtw, elektrisch verwarmen: het zal voor menig bezoeker lastig zijn geweest een keuze te maken. In het kader van IZ ging onze belangstelling vooral uit naar de ComfoAir Q en de Zmart. We zijn altijd benieuwd naar de (markt)visie achter nieuwe producten en systemen. Een pakkende omlijsting gaf het event een extra touch. Illusionist Henk Arnoldus zorgde met knappe staaltjes ‘mindfuck’ voor vrolijke verwarring onder de aanwezigen. Oud-astronaut André Kuipers sloot het evenement af met een boeiend optreden waarbij bezoekers aardse zaken eens vanuit een geheel ander perspectief konden bekijken.

Soepele doorstroming

Wout Schouwstra, product manager bij Zehnder en al 25 jaar werkzaam in de ventilatiebranche, verzorgde een presentatie over de ComfoAir Q. “Rond 1980 begon warmteterugwinning op te komen”, blikt Schouwstra terug. “Energiebesparing was toentertijd het belangrijkst. Nog steeds gaan we voor energiezuinig ventileren, maar we zijn de gebruiker wel wat centraler gaan stellen. Energiebesparing is een maatschappelijke verantwoordelijkheid, comfort is daar bij gekomen.” Volgens de ventilatiespecialist gaan bij de nieuwe centrale wtw-unit van Zehnder energie en comfort hand in hand. “We hebben de unit zo gemaakt dat we de lucht meer ruimte kunnen geven, waardoor de lucht makkelijker door de installatie gaat. De unit is zo gebouwd dat je eenvoudig kunt voldoen aan de energie- en geluidsnorm.” De ComfoAir Q heeft een grotere warmtewisselaar dan zijn voorganger, de WHR 950. “Hierdoor”, legt Schouwstra uit, “levert de wisselaar minder weerstand, wat een soepele doorstroming bevordert. Daarnaast heeft het motorcompartiment meer ruimte gekregen.” Opmerkelijk is dat de nieuwe unit ondanks dit alles nauwelijks groter is geworden. Alleen in de hoogte is hij een paar centimeter gegroeid.

Geef een reactie