Luchtgordijnen doen ertoe, qua energiegebruik en vormgeving

afb-1De overheid wil niets liever dan dat consumenten en bedrijfsleven energie besparen, al was het alleen maar om aan de Europese verplichtingen te voldoen. Op alle niveaus worden hiertoe initiatieven ontplooid. Ook op het gebied van luchtgordijnen valt het een en ander te verbeteren. Zo plaatste de gemeente Amsterdam onlangs op haar website de volgende oproep aan ondernemers in de hoofdstad: ‘Wilt u energie besparen? Installeer dan een automatische entreedeur in combinatie met een luchtgordijn’. Een pilotproject bij een Amsterdamse drogisterij wordt aangehaald waarbij sprake zou zijn van tientallen procenten energiebesparing zonder dat er een negatieve invloed is op het klantenbezoek. Luchtgordijnen doen er dus toe. Maar welke innovaties zijn er op dit gebied?

Luchtgordijnen werken door het verstoren en minimaliseren van natuurlijke convectie en het bieden van een continue stroom van lucht die door een deuropening gecirculeerd wordt. De binnenkomende koude lucht wordt geconditioneerd tot een temperatuur van ongeveer 20-25 °C. De warme lucht wordt gewonnen uit verschillende bronnen, zoals directe elektrische verwarming en heet water onder lage, gemiddelde of hoge druk.

De vorm verandert

Waar vroeger een luchtgordijn slechts zijn primaire taak, onder andere het scheiden van het binnen- en buitenklimaat, moest uitvoeren, stellen architecten en pandeigenaren nu grotere eisen aan het luchtgordijn. De entree is immers het visitekaartje van een onderneming. Met de huidige trends betekent dit veel gebruik van glas en rvs in de gevel, zodat er een lichte, open entree ontstaat.
De functie van het luchtgordijn blijft onveranderd maar het is de vorm die verandert, betoogt Frank Joosten, marketing manager bij HVAC Nederland en leverancier van onder andere luchtgordijnen. “Wie aan een luchtgordijn denkt, denkt vaak aan een rechthoekige doos boven de deur. Moderne luchtgordijnen zijn echter in bijna iedere vorm verkrijgbaar. Wel is er vraag naar kleinere afmetingen. Het is moeilijk om luchtgordijnen kleiner te maken dan dat zij op dit moment zijn. Dit heeft met de natuurkunde achter het product te maken. Het kan gewoonweg niet kleiner dan de huidige dikte van ongeveer 240 mm. Dunner dan deze afmeting en het luchtgordijn functioneert niet meer.”

Geef een reactie