De nieuwe digitale revolutie is ingezet
In een vorig artikel schreef ik over de vierde industriële revolutie. Na de intrede van de stoommachine, elektriciteit en computers is het nu de beurt aan allerlei ‘connected’ producten en apparaten. We worden overspoeld met een veelheid aan sensoren en actoren die met slimme software worden gekoppeld aan het internet. Die producten genereren enorme hoeveelheden gegevens. Data die op zich niets zegt. Maar die gecombineerd met andere bekende gegevens ineens zeer waardevolle inzichten opleveren. Data wordt daarom al snel gezien als ‘de heilige graal’ voor vergaande automatiseringsprocessen. Met dit nieuwe goud in handen zijn we hard op weg naar een wereld die er anders uitziet. Steeds meer leven en werken we al dan niet bewust anders en leveren we daarmee ook andere oplossingen, producten en diensten. ICT is hierbij de onmisbare verbindende technologie.
Natuurlijk is deze trend al langer ingezet, maar dit is nog maar het topje van de ijsberg. Het begin van de vierde industriële revolutie is ingezet. Ik verwacht veel van combinaties met nieuwe technologieën. Denk behalve aan Internet of Things (IoT), ook aan fotonica, nanotechnologie en quantum computing. Al dit moois brengt een stroom aan nieuwe toepassingen met zich mee. Markten en de samenleving veranderen drastisch.
De techniek is er klaar voor
IoT is niet te stoppen en draagt in 2025 naar verwachting circa 11% bij aan het Bruto Nationaal Product. Volgens schatting van Gartner hangen er in 2020 zo’n 26 miljard apparaten in het IoT. Alle grote technologieconcerns zoals Intel, Cisco, Apple, maar ook KPN zijn hard bezig hun strategie én infrastructuur hierop aan te passen. Overal zie je sensoren opduiken. Het generieke karakter van de techniek zorgt voor lagere prijzen en stabiele techniek. Op het gebied van ICT en infrastructuur zijn de laatste jaren enorme vooruitgangen en verbeterslagen geboekt die het gebruik van IoT mogelijk maken, zoals:
- bandbreedte is steeds meer, overal beschikbaar en wordt steeds goedkoper;
- draadloze netwerken zijn overal beschikbaar (4G, wifi, LoRa, Sigfox enz.);
- smartphones en tablets zijn volledig ingeburgerd als communicatiemedium;
- processoren die data verwerken worden steeds sneller en betaalbaarder;
- datacenters (Cloud-opslag) zijn volop beschikbaar. De veiligheid en stabiliteit verbeteren enorm;
- big data analyse geeft steeds meer mogelijkheden, inzichten en overzichten;
- dankzij IPv6 zijn er geen problemen meer met de beschikbaarheid van IP-adressen (van 32 bits naar 128 bits).
Een belangrijk facet van IoT vormen de wearables die veelal worden gepresenteerd als de nieuwe hype op gadgetgebied. Apple, Samsung, Huawei, Google, LG, Sony en Microsoft zijn enkelen van de grote spelers die volop bezig zijn met allerlei ontwikkelingen op dit gebied. De superhandige wearables worden bijvoorbeeld gebruikt om je gezondheid, prestaties en gedrag te monitoren. Daarnaast geven ze vaak als verlengstuk van de smartphone veel informatie over de eigenaar. Ook in de medische wereld en de zorg wordt al volop gebruikgemaakt van wearables, zoals slimme pleisters en persoonlijke alarmering met locatiebepaling. Het is duidelijk, alles en iedereen wordt in hoog tempo ‘connected’ en de verzamelde data breidt zich steeds meer uit.