Luchtdicht bouwen

Ondoordacht

Maar laten we ook de hand in eigen boezem steken. In de volgende twee paragrafen voorbeelden van regelmatig voorkomende installatieblunders. (Zie afb. 1) Hier is sprake van een ondoordachte aanleg van installaties. De verschillende disciplines (E&W) hebben duidelijk niet goed met elkaar afgestemd. Voor onderhoud en beheer kan je bijna niet meer bij de achtergelegen verdeler komen, tenzij je het installatiedeel ervoor verwijdert.

Dakleer

De dakbanen zijn volledig verkleefd en mechanisch bevestigd aan de houten dakplaat. Hier is de dakdekker de mist in gegaan, want de eigenaar van de woning:
- zit niet te wachten op jaarlijks bezoek van een deskundige die vast moet stellen of er lekkage dreigt en ingrepen nodig zijn.
- wil een normaal begaanbaar dak zonder gebruiksaanwijzing en risico op schade.
- wil een normaal esthetisch verantwoord dak zonder blazen, bulten en herstelplekken.
- wil in de toekomst niet geconfronteerd worden met extra kosten en of gecompliceerd dakonderhoud.
- wil geen druipende dakbedekking op de spullen die in de berging staan opgeslagen als het zomer is.

Kwaliteitsborging

Tot slot: Met goede onafhankelijke kwaliteitsborging kunnen veel problemen voorkomen worden. Het is dan wel essentieel om:
- gebruik te maken van een goed bestek en tekeningen die zijn afgestemd op het gebouw en de techniek.
- begrip en respect voor elkaar te tonen op de bouwvloer en open te staan om van elkaar te kunnen leren.
- energie te steken in het bijscholen van medewerkers, mede omdat de bouw tegenwoordig meer kennis vergt in de afwerking van de woning en de toe te passen installaties.
- vragen te stellen als dat nodig is en je daar niet voor hoeven te schamen 

Auteur: Ing. Ron Bosch, Docent ‘Installatie Technologie’ aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en eigenaar van Technisch Ingenieurs Adviesbureau Bosch te Rosmalen

Geef een reactie