Luchtdicht bouwen

Om de bovenstaande doelen te kunnen bereiken, moeten de kanalen natuurlijk luchtdicht worden afgesloten. Warme, vochtige lucht kan zo niet uit de kanalen ontsnappen en koude buitenlucht kan niet in de kanalen worden gedrukt. Dat kan met een goed sluitende – dus netjes aangebrachte – isolatieprop. Wie doppen gebruikt, moet er op letten of ze goed in het kanaal passen en zelf ook geheel gesloten zijn. Voor beide keuzes geldt dat alle kanalen dicht moeten worden gezet. Regelmatig gaan aannemers er ten onrechte van uit dat de gevelisolatie aan de spouwmuurzijde al de kanaalplaat luchtdicht afsluit.

Deze bouwmethode zal zeker bijdragen aan de thermische isolatie, maar niet aan de luchtdichtheid. Dit valt achteraf eenvoudig aan te tonen met een rookproef, maar dan is het al te laat.

Luchtlekken

‘Onbewust optredende luchtlekken’ kunnen leiden tot:
- lekkages;
- bouwfysische problemen; door de infiltratie van de koude lucht kan de constructie plaatselijk afkoelen waardoor de kans op (inwendige) condensatie toeneem;
- Comfortproblemen; een te grote luchtdoorlatendheid kan als tocht (koude luchtstroom) worden ervaren door de bewoners;
- hoger energiegebruik; luchtlekkage leidt tot onnodig energieverlies en dus meer energiekosten;
- een slechtere qv;10, waardoor het gebouw niet voldoet aan het Bouwbesluit.

Blowertest

Maar hoe test je dit nu tijdens de bouw? In de meest luchtdichte deur van de woning wordt een zogenaamde blowerdoor geplaatst. De luchtdichtheidstesten moeten uitgevoerd zijn volgens meetmethode B. Dit is een tussentijdse meting voordat de woning is voltooid, zodat er nog correcties kunnen worden doorgevoerd. Methode B test de luchtdichte schil (kwaliteitscontrole) op een willekeurig moment, nadat de luchtdichte schil is aangebracht. Het is niet ongebruikelijk dat een woning tijdens het meetmoment niet voldoet aan de gestelde eis. Er dient dus ook nog een eindmeting (meetmethode A) plaats te vinden. Methode A is dus veeleisender dan methode B. Methode B kan ten opzichte van methode A een afwijking opleveren in het meetresultaat, afhankelijk van de staat van de afwerking en aangebrachte doorvoeringen. Hieruit volgen aanbevelingen voor de bouwer, die de luchtlekkages alsnog kan herstellen.

Geef een reactie