Luchtbehandeling en Ecodesign
Op 25 mei van dit jaar organiseerde Systemair in eigen huis haar eerste ‘Kenniscafé’. Technisch adviseur Toine van den Boomen praatte de bezoekers bij over luchtbehandeling en Ecodesign. Ook een rondleiding door de fabriek stond op het programma.
Dat Systemair voor de aftrap van het Kenniscafé koos voor een update over (ErP en) Ecodesign is niet verwonderlijk. Het streven is om in te spelen op actuele ontwikkelingen. En dat is hier zeker het geval. Op 1 januari van dit jaar is Ecodesign van kracht geworden, in 2018 volgt een aanscherping. De regelgeving brengt de nodige veranderingen met zich mee, niet alleen bij het toepassen van producten en systemen in de nieuwbouw, maar ook in de vervangingsmarkt.
Geest van de wet
ErP en Ecodesign hebben min of meer dezelfde betekenis, vertelt Van den Boomen. “ErP staat voor energy related products, producten dus die energie gebruiken. Ecodesign is een containerbegrip geworden. De Europese Unie heeft voor een heleboel energiegebruikende producten efficency-regels opgesteld en dat geheel valt onder het begrip Ecodesign. Belangrijk om bij stil te staan, is dat de Europese productregelgeving gekoppeld is aan de CE-markering. CE betekent Conformité Européenne. Dit wil zeggen dat het product voldoet aan de Europese wetten. Omgekeerd is Ecodesign gekoppeld aan CE. Als je dus een product verkoopt of installeert dat niet conform Ecodesign is, is het dus ook niet conform CE. Dat is de onderliggende wettelijke drijfveer, denk ik, waardoor je je, zeker als adviseur of installateur, wel tweemaal zult bedenken om af te wijken van de Ecodesign-wetgeving. Balansventilatiesystemen moeten uitgevoerd worden met warmteterugwinning. En de ventilatoren moeten minimaal een bepaald rendement behalen. Dat is de kern, de geest van de wet.”