Juist nu diversiteit!

“EEN INCLUSIEVE WERKGEVER IS AANTREKKELIJK”

Een winnend team kent aanvallers, verdedigers, teamspelers, denkers, doeners. Het lijkt zo logisch maar dat is het niet in elk bedrijf. Een gemiste kans. Maar het is nooit te laat! Op 4 oktober was het Diversity Day. Op deze dag lieten bedrijven zien dat een mix van mensen met een verschil in culturele afkomst, seksuele oriëntatie, leeftijd, gender of arbeidsvermogen positief is. Ook in de techniek.

Op Diversity Day organiseren bedrijven zelf een activiteit in het teken van diversiteit en inclusie. Denk bijvoorbeeld aan een workshop, lunch of evenement. Yvonne Hermkens, programmamanager Diversiteit en Inclusie van Wij Techniek, zet al jaren lang met veel passie en betrokkenheid het onderwerp diversiteit op de agenda bij bedrijven in de techniek. Ook binnen Wij Techniek gaf ze workshops en is er een werkgroep in het leven geroepen vorig jaar op Diversity Day. En ze ziet veranderingen. In haar eigen organisatie maar vooral ook in de bedrijven. Hermkens: “Het lacherige van het begin is er af. Bedrijven die er mee aan de slag gaan zien de meerwaarde. Het gaat om aandacht voor de mens achter de werknemer. Mooi om die verandering te zien, maar we hebben nog een weg te gaan!”

Wat is diversiteit?
Diversiteit beslaat een groot aantal thema’s. Het gaat om het arbeidsvermogen (kan je op volle kracht werken of ervaar je drempels? En hoe kunnen we deze beslechten?). Maar ook om culturele en etnische diversiteit (is je bedrijf een afspiegeling van de maatschappij?). Is er een goede balans tussen mannen en vrouwen in je bedrijf? Hebben werknemers van alle leeftijden (jong en oud) een plek in je bedrijf? Het zijn maar enkele punten. Volgens Hermkens gaat het nog wel verder: “Je kunt alleen maar over diversiteit spreken als je je medewerker kent. En dan gaat diversiteit ook om wat mensen nodig hebben. Zijn er medewerkers met zorgen en/of schulden die je kan helpen? Zijn er mantelzorgers die thuis ook hun taken hebben? Er zijn talloze voorbeelden; denk aan verslaving, geen passend huis, heeft zorg nodig, etc. Een inclusieve manier van werken maakt juist dat de diversiteit mix werkt. zonder goede begeleiding heb je wel diversiteit maar minder kans op de meerwaarde ervan.”

Witte mannen
De techniek wordt nog wel eens gezien als de sector van de witte mannen. Is dat erg? Hermkens: “Je kan dat niet zo maar zeggen. Ook als het een team is met alleen maar witte mannen kan deze divers zijn. Al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. Maar ook dat witte team bestaat uit allemaal individuen met allemaal een eigen achtergrond, een eigen thuissituatie, mogelijkheden en beperkingen. En diversiteit gaat om meer. Wat heeft iemand nodig om tot bloei te komen? Om zijn of haar talent te ontwikkelen? Waar krijg je energie van? En hoe kunnen we het mogelijk maken dat je je ambitie kan waarmaken? Dat vraagt om respect en respectvol omgaan met elkaar. Het gaat dus ook om de veiligheid op de werkvloer zodat je kan aangeven wat je nodig hebt of waar je mee zit. Het gaat bijvoorbeeld om het voorkomen van pesten en elkaar echt zien. Dat lijkt logisch maar is het niet altijd. Ik ken een voorbeeld van een installateur die een glutenallergie had. Hij nam dus elke dag een andere lunch mee dan zijn collega’s. In de bouwkeet werd hij gepest en werden broodkruimels naar hem gegooid. Elke lunch weer. Inmiddels heeft hij besloten buiten de keet te schaften. Onvoorstelbaar toch? Er is dus nog echt werk te doen.”

Meer dan een dag
Wat brengt een Diversity Dag dan? Kan één dag het verschil maken? Hermkens is helder: “Eén dag verandert niet zo maar de cultuur in het bedrijf. Maar het helpt altijd dat er één dag in het jaar dat er wat meer aandacht is voor het onderwerp. Het gewone werk gaat tenslotte gewoon door. Om Diversity Day tot een succes te maken, is het belangrijk dat de invulling van de dag past bij de organisatie. Bedenk samen wat je eigenlijk wilt bereiken op dit vlak? Welke activiteiten passen daarbij? En met welke activiteit maak je een start voor impact op lange termijn?”
En dan is het een kwestie van aan de slag blijven gaan. Zodat het niet bij één actie blijft. Een manier om het te borgen in de organisatie is het Charter Diversiteit te ondertekenen. Als bedrijf ontvang je ondersteuning en toegang tot een relevant netwerk. Meer dan 375 Nederlandse en 12.000 Europese ondertekenaars uit bedrijven gingen je voor!

Wat brengt diversiteit?
Uit onderzoek blijkt dat afdelingen en bedrijven waar veel verschillende mensen samenwerken beter presteren. Over het algemeen zijn de teams creatiever en hebben ze een groter probleemoplossend vermogen, met innovatiekracht als resultaat. Als bedrijf kan je beter antwoord geven op de vragen van morgen, waardoor je voor blijft op concurrentie. Ook spreekt diversiteit van medewerkers een brede groep klanten aan. Jouw bedrijf is immers een afspiegeling van de samenleving. Dat roept vertrouwen op dat je goed kunt inspelen op de vragen en wensen van de klant. Daarnaast zijn er tal van voordelen voor het bedrijf zelf. Diversiteit zorgt voor verrijking binnen de teams, een open sfeer, verhoogde motivatie en duurzame inzetbaarheid. Mits goed begeleid.

Zeker nu!
Waarom moet je als bedrijf juist nu meer aandacht hebben voor diversiteit? Voor Hermkens is het helder! “Elk bedrijf in de techniek is op zoek naar personeel. En we vissen allemaal in dezelfde vijver. Het behoud van personeel wordt dus steeds belangrijker. En dat betekent inzetten op een inclusief beleid. Iedereen moet zich gewaardeerd voelen, gezien en gehoord worden. Werknemers moeten het gevoel hebben dat zij hun talenten kunnen ontwikkelen, maar dat er ook oog is voor wie zij zijn. Er is niet één soort medewerker. En als werkgevers dat kunnen laten zien, dan gaan mensen niet zo maar weg. Er zijn bedrijven in de techniek -klein en groot- die geen vacatures uitzetten maar open sollicitaties krijgen. Een inclusieve werkgever is gewoon aantrekkelijk, omdat sollicitanten weten dat hun talenten daar goed benut worden. Ze hebben oog voor de medewerkers, omdat ze plezier en teamgevoel uitstralen; omdat ze iedereen in hun eigen waarde laten. Dat is waar je naar moet willen als bedrijf denk ik 

Workshop

Ook aan de slag met diversiteit en inclusiviteit? Volg dan de Workshop Inclusief Leiderschap
Bedrijven met meer diversiteit aan medewerkers zijn creatiever, slagvaardiger en hebben beter klantcontact. Deze voordelen behaal je pas echt met inclusief leiderschap! Leiderschap waardoor alle talenten van alle mensen in je bedrijf tot ontwikkeling kunnen komen. Maar hoe ontwikkel je zo’n leiderschapsstijl? Je leert het tijdens deze workshop. De workshop wordt op locatie en online gegeven. Ga voor data naar www.wij-techniek.nl

Uitdaging

Wil je laten zien dat jouw bedrijf serieus werk maakt van diversiteit? Teken dan ook als bedrijf de Charter Diversiteit. In het Charter Diversiteit omschrijf je de concrete uitdaging op het gebied van diversiteit en inclusie op de werkvloer. Door te ondertekenen committeert jouw bedrijf zich aan die uitdaging. Aansluiting bij het Charter Diversiteit is mogelijk voor arbeidsorganisaties vanaf 20 werknemers. Ga naar www.ser.nl en verken de mogelijkheden.