Installeer warmtepompen!
Koudwatervrees? Niet nodigWaarom pas warmtepompen toepassen als de klant erom vraagt? De eenvoudige combinatie warmtepomp plus hr-ketel levert al een fikse energiebesparing op. Durf je te verdiepen in nieuwe technieken. Zoek daarvoor ook kennis op bij de fabrikanten. Zij helpen graag. |
Werking warmtepomp
In een warmtepomp zit een ‘koudemiddel’, dat warmte kan opnemen. Door het opnemen van warmte, stijgt de temperatuur van het koudemiddel en verdampt het. De damp gaat door een compressor, waar de druk opgevoerd wordt en de temperatuur verder stijgt. In een condensor haalt de warmtepomp de opgewekte warmte eruit en geeft deze af aan de verwarming of het tapwater. Vervolgens verlaagt de druk bij de passage van het expansieventiel, waardoor het koudemiddel klaar is voor een volgende ronde. Iedere warmtepomp heeft dus een verdamper, een compressor, een condensor en een expansieventiel.
Het beste rendement
Wanneer realiseer je nu het beste rendement met een warmtepomp? Hier is het meest verwarring over. De bekende hr-ketel scoort over het gehele temperatuurtraject een goed en behoorlijk constant rendement. Bij warmtepompen ligt dit wat anders. De temperatuursprong is de grootste factor voor het behalen van een goed rendement. Welke temperatuur heeft de bron en waar moet de temperatuur m.b.t. afgifte naartoe worden gebracht.
Tuin niet een de mooie verhalen van super hoge rendementen (C.O.P.), want die worden meestal alleen verkregen wanneer de situatie onrealistisch positief is. Een warmtepomp op buitenlucht rekent vaak met gemiddeld +7°C brontemperatuur en iedereen weet dat die sterk fluctueert. Het rendement tijdens het stookseizoen kan dus behoorlijk verschillen. Bij winterkou zal die niet hoog meer zijn. De bron en het bijbehorende rendement zijn dus zeer gebaat bij LTV-systemen (vloerverwarming).
Altijd met LTV?
Warmtepompen met bodembronnen hebben een constante brontemperatuur van zo’n 11 à 12°C. Dit betekent dat je vanaf 12°C exact weet welke je sprong je moet maken om naar LTV van 35°C te gaan. Ook deze typen warmtepompen worden vrijwel altijd geadviseerd in combinatie met LTV (vloerverwarming). Je zou dus kunnen denken dat bij een warmtepomp uitsluitend LTV kan worden toegepast. Dat is een foute aanname, die in de gehele markt is terug te vinden. Warmtepompen kunnen eenvoudig hogere temperaturen realiseren, anders zouden ze technisch gezien toch ook geen warm tapwater kunnen maken. Fabrikanten adviseren dit dus vanwege hun eigen prestaties.