Innovatieve windmolen

De innovatieve Torque Windturbine. Met rugwind klappen de bladen open, tegen de wind in sluiten ze weer.

Als het aan Wil Joosten ligt, komt er binnenkort een nieuwe windmolen op de markt: de Torque Windturbine. Een nieuw model, letterlijk ontwikkeld bij hem thuis. Windturbinetechniek is hightech. “Om zoveel mogelijk energie uit wind te halen, luistert het samenspel van systeem, vorm en afstelling heel erg nauw.”

Voor de verdere ontwikkeling van de windturbine zocht Wil Joosten de samenwerking op met Ger Schoeber, directeur Innovative Solutions van Hotraco Group. Joosten: “Soms kun je dingen niet alleen. En in het systeem- en installatiebedrijf Hotraco Group heb ik mijn partner gevonden. Ik heb de kennis nodig van Ger en zijn bedrijf als het gaat om de aansturing van mijn nieuwe windturbine.”

Over grenzen heen kijken

Hotraco Group is een internationaal opererende groep van innovatieve en technisch hoogstaande bedrijven die zich toelegt op systeemontwikkeling en systeemintegratie van met name op besturingstechniek georiënteerde oplossingen. Hotraco Group is hoofdzakelijk actief in de agri-, tuinbouw-, industrie-, waterbehandelings- en gebouwbeheersector. Voor mens, dier en gewas. Hierbij staat techniek ten dienste van het resultaat. “Maar we kijken ook over de grenzen heen als het gaat om innovatie. Zo denken we ook mee in de zorg en ontwikkelden we bijvoorbeeld bedienbare matrassen om doorliggen te voorkomen. Nadenken over innovatie is over grenzen heen gaan en nieuwe grenzen verkennen. Dat is juist wat mij aansprak in het verhaal van Wil Joosten”, aldus Schoeber.

Waarom een nieuwe windturbine?

Joosten (50) is van oorsprong autotechnicus en heeft als productmanager veel nieuwe producten op de markt gebracht en onder meer een wereldwijd statiegeldsysteem voor accu’s opgezet. Daarna zette hij de stap over zijn eigen grens heen en ging hij met passie aan de slag met innovatie. De nieuwe Torque Windturbine is één van zijn innovaties. “Gedreven vanuit het doel dat de wereld minder afhankelijk moet worden van fossiele brandstoffen, ben ik van start gegaan. Er zijn te veel machtspelletjes gaande die niet per definitie goed zijn voor de mens. Als ik een bijdrage kan leveren om dat te veranderen en om een duurzaam Nederland tot stand te brengen, dan ben ik blij!” Hoe kwam Joosten dan juist bij deze nieuwe windmolen? “Ik zat in het vliegtuig en zag hoe met de kleppen wordt afgeremd, of deze juist worden ingezet om te kunnen stijgen. En toen dacht ik: ‘wat raar dat wij wind alleen maar inzetten vanuit één stand als het gaat om windmolens.’ Dat was mijn startpunt!”