Innovatieve windmolen
Als het aan Wil Joosten ligt, komt er binnenkort een nieuwe windmolen op de markt: de Torque Windturbine. Een nieuw model, letterlijk ontwikkeld bij hem thuis. Windturbinetechniek is hightech. “Om zoveel mogelijk energie uit wind te halen, luistert het samenspel van systeem, vorm en afstelling heel erg nauw.”
Voor de verdere ontwikkeling van de windturbine zocht Wil Joosten de samenwerking op met Ger Schoeber, directeur Innovative Solutions van Hotraco Group. Joosten: “Soms kun je dingen niet alleen. En in het systeem- en installatiebedrijf Hotraco Group heb ik mijn partner gevonden. Ik heb de kennis nodig van Ger en zijn bedrijf als het gaat om de aansturing van mijn nieuwe windturbine.”
Over grenzen heen kijken
Hotraco Group is een internationaal opererende groep van innovatieve en technisch hoogstaande bedrijven die zich toelegt op systeemontwikkeling en systeemintegratie van met name op besturingstechniek georiënteerde oplossingen. Hotraco Group is hoofdzakelijk actief in de agri-, tuinbouw-, industrie-, waterbehandelings- en gebouwbeheersector. Voor mens, dier en gewas. Hierbij staat techniek ten dienste van het resultaat. “Maar we kijken ook over de grenzen heen als het gaat om innovatie. Zo denken we ook mee in de zorg en ontwikkelden we bijvoorbeeld bedienbare matrassen om doorliggen te voorkomen. Nadenken over innovatie is over grenzen heen gaan en nieuwe grenzen verkennen. Dat is juist wat mij aansprak in het verhaal van Wil Joosten”, aldus Schoeber.
Waarom een nieuwe windturbine?
Joosten (50) is van oorsprong autotechnicus en heeft als productmanager veel nieuwe producten op de markt gebracht en onder meer een wereldwijd statiegeldsysteem voor accu’s opgezet. Daarna zette hij de stap over zijn eigen grens heen en ging hij met passie aan de slag met innovatie. De nieuwe Torque Windturbine is één van zijn innovaties. “Gedreven vanuit het doel dat de wereld minder afhankelijk moet worden van fossiele brandstoffen, ben ik van start gegaan. Er zijn te veel machtspelletjes gaande die niet per definitie goed zijn voor de mens. Als ik een bijdrage kan leveren om dat te veranderen en om een duurzaam Nederland tot stand te brengen, dan ben ik blij!” Hoe kwam Joosten dan juist bij deze nieuwe windmolen? “Ik zat in het vliegtuig en zag hoe met de kleppen wordt afgeremd, of deze juist worden ingezet om te kunnen stijgen. En toen dacht ik: ‘wat raar dat wij wind alleen maar inzetten vanuit één stand als het gaat om windmolens.’ Dat was mijn startpunt!”
Hoe werkt het?
Bij de Torque Windturbine draaien de vleugels om een verticale as in plaats van een horizontale, zoals bij de meeste andere windturbines. Juist omdat de wind op lagere hoogtes instabiel is, moet de windmolen met die wind kunnen meebewegen. Flexibiliteit is het sleutelwoord. De vleugels zijn dan ook flexibel en instelbaar om zo optimaal mogelijk wind te kunnen opvangen. Daarnaast is de weerstand minimaal, omdat de vleugels in- en uitklappen op basis van waar ze de wind opvangen. Joosten maakte diverse prototypes. “Toen ik in 2009 begon, maakte ik een model dat werkte met bollen, zoals een windmeter in een weerstation op het dak. Maar in de windtunnel bleek het rendement onvoldoende. Een jaar later kwam ik op het idee om met aan één kant openklappende vleugels te werken. Omdat je dat met een mechanisme regelt, kun je het uitgangsvermogen sturen.” Joosten bouwde een eigen windtunnel in zijn kelder om het prototype te testen. Hij lacht: “Zo kon ik direct testen. En de uitkomst was zo gunstig dat ik meteen patent heb aangevraagd.”
Samenwerken
Nadenken over innovatie is ook durven erkennen dat je partners nodig hebt met andere kennis. En precies daarom benaderde Joosten Ger Schoeber. “Ger heeft kennis en de overtuiging dat smart grids nodig zijn om de elektriciteit decentraal door te geleiden naar de klant. Maar hij heeft ook de kennis om de aansturing van de windturbine te optimaliseren waardoor het rendement kan stijgen.”
Schoeber heeft innovatie in zijn bloed zitten. En hij was prettig verrast met wat hij zag. “Het was verrassend anders wat ik zag toen Wil met zijn idee kwam. Ik had en heb de overtuiging dat deze windturbine echt iets kan betekenen voor de markt waarop wij actief zijn. Bovendien geloof ik dat decentrale opwekking van energie de toekomst heeft. De Torque Windturbine past in dat beeld. En dus ook in werkzaamheden van de installatiebedrijven. In de afgelopen maanden zijn we mee gaan kijken. De nieuwsgierigheid dreef me.” Hij dacht mee, werkte mee. Joosten: “Het is bijzonder als iemand zo naast je komt te staan. Met kennis, steun en gedrevenheid. Maar ook het feit dat hier een potentieel afnamekanaal zit, maakt dat je energie krijgt.”
Praktisch inpasbaar
Windmolens leveren nogal wat discussie op in de samenleving als het gaat om inpasbaarheid. En Joosten heeft daar dan ook goed over nagedacht. “Het mooie van mijn model is dat het niet zo hoog hoeft te zijn en eenzelfde slagschaduw als bomen heeft. Je kunt ze dus als bomen langs de weg plaatsen. Ik zie ze ook staan rond steden, langs rivieren en langs kusten.” Maar dat is niet genoeg. De business case moet ook goed zijn. “Ik denk dat we een sterk verhaal hebben. De terugverdientijd is zeven jaar, terwijl de levensduur minimaal twintig jaar is. Ik ontwerp het systeem zo dat lokale installateurs het werk kunnen doen.” Maar waarom zien we ze nog niet in het veld? “We hebben financiering nodig om de windturbine in productie te nemen. Ik steek er geld in; Ger steekt er uren in door mee te denken, heeft de kennis over besturingstechnieken en kan de markt ontsluiten. We zijn op de goede weg. Maar dat is niet genoeg.”
Hoe verder?
Schoeber is optimistisch: “Er liggen veel marktkansen. En wij blijven onze kennis inzetten. Maar we maken hierbij wel voortdurend een afweging. Innoveren is geweldig maar je moet het marktperspectief in het vizier houden.” Joosten: “Ook ik ga daar vanuit. Maar ik ben ervan overtuigd: waar problemen liggen, liggen ook oplossingen. En ik denk dat de Torque Windturbine echt een oplossing is. De turbine is een nieuwe markt voor installateurs die in de toekomst veel meer decentraal hun kennis zullen inzetten voor nieuwe technieken en smart grids.” Schoeber vult aan: “Je moet optimistisch zijn als je bezig bent met innovatie. Naast het vallen en opstaan liggen er ook mooie vergezichten….” Lachend voegt hij toe: Met innovatieve windmolens dus!”
Meer wetenMeer weten over innovatie, leiderschap en samenwerking binnen en buiten de installatiebranche? Lees dan het Sociale Innovatie Magazine 3. U kunt dit op de thema’s van de voorstelling Nieuwe Vrienden geïnspireerde magazine bestellen via nieuwevrienden@otib.nl of voor meer informatie over de bijzondere windturbine van Wil Joosten en de lopende crowdfundingactie: |