Grote stappen! Snel thuis?

“Het gaat over langere periode de goede kant op met de wereld”, zeggen Johan Norberg’s ‘Progress’ en Stephen Pinker’s ‘Enlightenment now’. Maar zelfs deze langjarige, geleidelijke transitie is ineens niet meer genoeg voor de Nederlandse W-sector: héle grote stappen moeten worden gemaakt nu Nederland versneld van het Groningse aardas af zal gaan. En dus gebouwen massaal op warmtepompen en andere duurzame warmte-(én koel-)installaties overstappen.
De marktvraag moet vergroot worden door onder andere de campagne ‘Energie besparen doe je nu’. De binnenkort vanuit de ‘Versnellingstafel duurzame decentrale warmte’ te publiceren Technologiematrix gaat verder helpen in het juiste aanbod: de juiste techniek(-combinatie) met de juiste business case in het juiste (utiliteits)gebouw. Twee van de acties van het Energieakkoord 2013-2023 die direct impact hebben op úw markt! Ondertussen worden aanvullende en nóg grotere plannen gemaakt voor het Klimaatakkoord, dat deze zomer al klaar moet zijn en moet leiden tot een aardgasvrij Nederland in 2050.
De warmtepomp is één van de beoogde winnaars: naast duurzame toevoeging aan of zelfs vervanging van de gasketel biedt de warmtepomp ook aanvullend comfort door (zomer)koeling en zowel woningbouw als utiliteit kunnen op elke schaal worden bediend. Natuurlijk staan critici en sceptici klaar met tegenargumenten. Ook het debat schaalt dus op en dat is prima. De branche heeft de antwoorden klaar en werkt ondertussen door aan nóg verdere verbetering van energetische, economische, ergonomische en esthetische prestaties.
De vanuit het beleid geambieerde aantallen zijn duizelingwekkend en betekenen een verachtvoudiging van de markt in de komende paar jaar. De branche is klaar om de warmtepompsystemen te leveren. Gezien de grootte en variatie van de klandizie is het nu vooral nog de vraag wie deze systemen gaan ontwerpen en installeren?

Frank Agterberg
Dutch Heat Pump Association, DHPA