Nieuwe warmtepompen

STEEDS VAKER MET KOUDEMIDDEL R32

Was de warmtepomp eerst nog een vooral airco-gelieerd product, tegenwoordig brengt elke fabrikant ‘die iets met verwarmen en koelen heeft’ wel een warmtepomp op de markt. Een rondje langs verschillende fabrikanten die onlangs een nieuw model introduceerden.

Tijdens een speciaal kick-off event in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg presenteerde LG een nieuwe range warmtepompen (hoofdfoto). De fabrikant liet de toegestroomde installateurs en belangstellenden kennismaken met de Integrated Water Tank, kortweg IWT.

Geïntegreerde boiler

Deze compacte lucht/water-warmtepomp bestaat uit een buitenunit en geïntegreerde boiler van 200 liter voor warm water. Hij kan worden toegepast bij nieuwbouw, renovatie en in appartementencomplexen. Alle hydraulische onderdelen zijn geïntegreerd, zodat geen onderdelen van andere leveranciers nodig zijn. De warmtepomp kan op een relatief klein oppervlak van ongeveer 60 x 70 cm geplaatst worden. Hulpverwarming is geïntegreerde (naar keuze 2, 4 of 6 kW). Volgens de fabrikant haalt de warmtepomp zelfs bij -20°C nog warmte uit de buitenlucht.
Naast de IWT, presenteerde LG haar Therma V Monobloc met natuurlijk koudemiddel R32 (zie kader). Het betreft een volledig geïntegreerde lucht/water-warmtepomp met alleen wateraansluitingen naar het buitendeel en beperkte bedrading. Makkelijk te installeren dus.
De warmtepomp is beschikbaar in uitvoeringen vanaf 5 tot aan 16 kW. De buitenunit van de kleinste variant is 95 cm breed bij een diepte van 33 cm, zodat deze vrijwel overal geïnstalleerd kan worden.

Geen koeltechnische handelingen

Panasonic lanceerde eind vorig jaar haar Aquarea Mono-bloc serie, variërend van 5 tot 16 kW.
De units zijn voorzien van een compacte behuizing om zowel een snelle als flexibele installatie mogelijk te maken en de installatiekosten te beperken. Ook is de toegang voor onderhoudswerkzaamheden vereenvoudigd. Volgens de fabrikant is de warmtepomp juist geschikt voor de traditionele verwarmingsinstallateur, omdat er geen koeltechnische handelingen verricht hoeven te worden. Daarnaast is het mogelijk om een hybride installatie met ieder merk cv-ketel of andere warmteopwekker te realiseren.

 

Derde generatie warmtepomp

Daikin lanceerde onlangs de Daikin Altherma 3. Deze nieuwe generatie lucht/water-warmtepomp werkt, als eerste in zijn soort, met het milieuvriendelijkere koudemiddel R32. De warmtepomp is beschikbaar in de uitvoeringen 4, 6 en 8 kW, heeft een energielabel A+++ en is beschikbaar als vloer- en wandmodel. Bediening van de Daikin Altherma 3 kan volledig digitaal en op afstand via een app of een ruimtethermostaat.

Hoge temperaturen

De winnaar van de VSK publieks-award, mag ook zeker niet ontbreken in dit overzicht. Het resultaat van de samenwerking tussen Nathan en Alpha innotec, de LWDV lucht/water-warmtepomp, wijkt op een aantal cruciale punten af van bestaande warmtepompen. Zo is de maximaal te realiseren cv-watertemperatuur hoger met 70°C, ook bij lage brontemperaturen. Hierdoor kunnen bestaande traditionele afgiftesystemen zoals radiatoren veelal blijven hangen. De LWDV maakt daarnaast gebruik van een natuurlijk koudemiddel, in dit geval propaan (R290), dat aan het einde van de levensduur afgetapt en volledig opnieuw gebruikt kan worden. Het is de allereerste warmtepomp in de relatief kleine vermogensklassen, waarbij hoog te realiseren cv-temperaturen hand in hand gaan met natuurlijke koudemiddelen. De warmtepomp is daarnaast modulerend, waardoor deze zich aanpast aan de warmtevraag.

Voor elk type woning

De nieuwe line-up intelligente warmtepompen (Mercuria, Neptuna en Eria Tower) van Remeha bevat een oplossing voor elk type woning, van appartement tot vrijstaande villa. De Neptuna kan meerdere regelkringen aan en daardoor ook worden toegepast bij woningen met een bedrijf aan huis. De Eria Tower heeft een ingebouwd voorraadvat, zodat deze niet afzonderlijk geïnstalleerd hoeft te worden. Deze warmtepompen beschikken over het Remeha eSmart Inside platform, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om ze op afstand te bedienen en monitoren, via bijvoorbeeld smartphone of iPad.

Bodem-warmtepomp

De in de bodem aanwezige energie gebruiken voor verwarmen en koelen. Dat is mogelijk met de Remko bodem/water-warmtepompen. De Duitse fabrikant breidde haar programma uit met type WSP in de capaciteiten van 6, 8, 10 en 17 kW. De in de bodem aanwezige energie wordt via een bodemwarmtewisselaar overgedragen aan de warmtepomp. Toepassingsgebieden zijn nieuwbouw en renovatie in combinatie met vloerverwarming, LT-radiatoren of ventilatorconvectoren. Tevens zorgt de warmtepomp voor tapwaterbereiding en is passieve koeling een optie.

Ventilatiebox warmtepomp

De Spaarpomp van Inventum lijkt een vreemde eend in de bijt, maar deze mechanische ventilatiebox met warmteterugwinning (natuurlijke ventilatie met WTW+) is een compacte warmtepomp met een volledig mechanische ventilatiefunctie. De Spaarpomp is een doorontwikkeling van de eerdere Ecolution. Met de warmtepomp kunnen cv-temperaturen tot 60°C worden gehaald. De warmtepomp is zowel hangend als op de grond te plaatsen. Bij toepassing van dit type warmtepomp dient men wel het ventilatiesysteem, zo nodig, te optimaliseren. Dit geldt tevens voor het cv-systeem, dat altijd waterzijdig dient te worden ingeregeld.

Stille buitenunit

De aroTHERM split van Vaillant, die later dit jaar beschikbaar zal komen, heeft energielabel AA+ voor verwarming en A voor tapwater. De warmtepomp is leverbaar in vermogens van 3, 5, 7, 10 en 12 kW. Het Sound Safe System zorgt ervoor dat de buitenunit van de warmtepomp een stille werking heeft (geschikt dus voor rijtjeswoningen). Door een breed modulatiebereik van het nieuwe invertersysteem heeft de warmtepomp ook bij een luchttemperatuur van -7°C een constant vermogen. De aroTHERM split heeft geen watervoerende delen in de buitenlucht die mogelijk kunnen bevriezen. Alle losse componenten zijn te installeren middels plug&play.

Voor nieuwbouw

De vijfde generatie water/water-warmtepomp WPU 5G van Itho Daalderop heeft als onderscheidende kenmerken: schoon water als bron, een 2-in-1 condensorprincipe, standaard een gelijkstroompomp en een zeer goed geïsoleerd voorraadvat dat samen met de warmtepomp in een compacte kast wordt toegepast. Vergeleken met conventionele water/water-warmtepompen zijn de rendementen op ruimteverwarming 

12% en op tapwaterbereiding 25% hoger, aldus de fabrikant. De WPU 5G komt in het tweede halfjaar van 2018 op de markt en is vanwege het boren van een bron vooral toepasbaar bij nieuwbouwwoningen.

LTV warmtepomp

Ook van Itho Daalderop is de HP-S. Een concept voor het duurzaam verwarmen én koelen van de woning en het bereiden van warm tapwater. De HP-S bestaat uit een binnen- en buitendeel. De warmtepomp presteert het beste met een lagetemperatuur-verwarmingssysteem (LTV), zoals vloerverwarming of lagetemperatuur-convectoren. Het systeem kan zowel in een all-electric als in een hybride opstelling geplaatst worden. Op dit moment zijn de HP-S 110 (11 kW) en HP-S 130 (13 kW) leverbaar. Ze zijn geschikt voor grotere woningen met een hogere energiebehoefte.

Water/water-warmtepomp

Het programma Mitsubishi Electric warmtepompen, verkrijgbaar bij Alklima, is uitgebreid met de CRHV water/water-warmtepomp. Deze onttrekt zijn energie uit open of gesloten bronsystemen, zoals aardwarmte, grondwater, gesteente of rivierwater.
De warmtepomp wordt als kant-en-klare module met een vermogen van 60 kW geleverd. Zes modulen kunnen in cascade-opstelling worden geschakeld tot een vermogen van max. 360 kW. Toepassingen van de CRHV zijn te vinden in de utiliteit en de woningbouw. De warmtepomp maakt gebruik van flash-injection-compressoren met invertertechnologie. Door deze technologie te combineren met hoog-rendement compressoren levert de CRHV warmwater met een temperatuur van 65°C. Ook bij lage buitentemperaturen behoudt de warmtepomp daarbij zijn vermogen.

Full-service formule

Radson focust op de full-service formule die de fabrikant heeft uitgewerkt voor haar Zento warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. De calculatiedienst van de fabrikant zorgt voor een berekening van de warmteverliezen, aansluitschema’s voor de warmtepomp, een kant-en-klaar legplan met optimale legafstand en aangewezen aanvoertemperatuur. Door een aantal specifieke calculatietechnieken toe te passen kan de COP (coëfficiënt of performance) worden verhoogd, waardoor de installatie aan rendement toeneemt. Om een 100% warmtegarantie te verzekeren, neemt Radson ook de activering van de warmtepomp op zich, en indien gewenst, de installatie van de vloerverwarming

Hybride basisopstelling

Nefit komt met een nieuwe opstellingsvariant van de EnviLine lucht/water-warmtepompen, de EnviLine Hybride Basis. Tijdens een praktijkproef in tien huurwoningen uit 1990 bleek met deze variant een gasbesparing van 83% mogelijk. De nieuwe opstelling is vooral geschikt voor het vervangen van cv-ketels door hybride systemen en het verduurzamen van bestaande cv-installaties. De basisvariant heeft geen buffervat, open verdeler of extra pompgroep, waardoor de montagetijd korter is en de kosten van de opstelling lager uitvallen. De opstelling is geschikt voor verschillende soorten afgiftesystemen, inclusief standaard radiatoren. Als aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan, zijn kostbare aanpassingen niet nodig. Met vermogens van 3 tot 16 kW is de EnviLine Hybride Basis breed toepasbaar, bijvoorbeeld als uitbreiding op bestaande hr-ketels. Met aftrek van de ISDE-subsidie hoeft de investering niet hoog te zijn: vanaf 2.900 euro inclusief montage en BTW. Een complete hybride installatie, met warmtepomp en nieuwe hr-ketel, is al mogelijk vanaf ongeveer 4.600 euro.

Voorbereid op all electric

Ook NIBE heeft een hybride warmtepomp in huis: een modulerende monoblock lucht/water-warmtepomp die kan worden gecombineerd met cv-ketels van elk merk en type. Deze warmtepomp heeft een verwarmingsvermogen van 6,8 kW, een hoog rendement (tot 530%) en presteert tot buitentemperaturen van -20°C. Door de warmtebehoefte van de woning – bijvoorbeeld door extra isolatie – op termijn verder te verlagen, is het mogelijk om later alsnog volledig over te stappen op all-electric verwarming. De warmtepomp verwarmt de woning dan zelfstandig (eventueel aangevuld met een klein elektrisch element), terwijl voor warmtapwater een indirect gestookte boiler op de warmtepomp wordt aangesloten. Voor grotere woningen kan deze hybride warmtepomp worden voorzien van een buitenunit met meer (7,8 kW, 11,6 kW of 16 kW) vermogen. 

R32, de nieuw norm?

Steeds meer fabrikanten omarmen in hun nieuwe ranges het koudemiddel R32 en laten de oude synthetische koudemiddelen links liggen. Daarmee lijkt de toepassing van bijvoorbeeld R410A, waarvan in 2020 ca. 40% minder moet worden geproduceerd en op de markt mag worden gebracht, langzamerhand aan zijn einde te komen.
Het gebruik van R32 biedt ten opzichte van R410A verschillende voordelen:
- R32 biedt een 10% hogere efficiëntie dan R410A. Dit leidt tot een hogere prestatiecoëfficiënt en hogere score op de Energie Efficiëntie Richtlijn (EER);
- R32 is weliswaar ontvlambaarder dan R410A, maar biedt een lage verspreidingssnelheid van 1,9 km/h. Om te ontbranden is daarnaast een concentratie van 0,3 tot 0,6 kg per m3 nodig en een ontstekingsbron met directe vlam van meer dan 640°C;
- R32 biedt betere prestaties dan R410A bij extreme buitentemperaturen;
- Het aardopwarmingsvermogen (Global Warming Potential) van R32 is een derde van dat van R410A;
- R32 bestaat uit slechts één bestandsdeel, waardoor het koudemiddel eenvoudig kan worden gerecycled en hergebruikt;
- R32 is makkelijker in gebruik voor installateurs en onderhoudsmonteurs dan R410A. Het koudemiddel kan als vloeistof én als gas worden gevuld.