Gebouw- en woningautomatisering: aan de slag ermee!

domovea_iphone_handSteeds grotere rol

Installateurs die van elektrotechniek hun specialisme hebben gemaakt, worden al bijna twee decennia met deze ontwikkeling geconfronteerd. Maar voor veel werktuigbouwkundige collega’s zijn deze trends nog betrekkelijk nieuw. Een badgarnituur dat vanuit de auto kan worden gestart zodat het bad gevuld is als de consument thuiskomt, is voor velen nog een stapje te ver. Toch zijn de producten er al enige tijd. En wat belangrijker is: er komt een generatie aan waarvoor die ‘vanzelfsprekende technologie’ geen discussie meer is. En bij al die verschillende slimme oplossingen is het goed om te bedenken dat niet alleen woningen, maar juist ook commerciële gebouwen (kantoor, winkel, fabriek,…) hiermee worden ‘gevuld’. Waar we in het eerste geval spreken over domotica, wordt de tweede tak van sport ook wel gebouwautomatisering of building automation genoemd. Nog een stapje verder gaat het wanneer verschillende bedrijven onderdeel zijn van een gebouwautomatiseringsnetwerk.

Slimmer maken

Over welke van de varianten het ook gaat, er is altijd iets – een product, module of apparaat – nodig om een gebouw of woning slimmer te maken. Dat begint vaak met componenten die een zekere intelligentie hebben, zoals een windmeter, bewegingsdetector of regensensor. De intelligentie van die sensoren en meters wordt weer gebruikt om andere functies mogelijk te maken. Ter illustratie: een windmeter of weerstation op het dak van een pand bevat intelligentie. Via een sensor wordt de windsnelheid gemeten of via een sensor geconstateerd dat het is gaan regenen. Elders in het gebouw kan deze informatie weer worden gebruikt: de zonneschermen gaan omhoog om te voorkomen dat ze nat worden.
De afgelopen jaren zijn er steeds meer van dergelijke componenten op de markt verschenen. En die trend zal zich alleen maar blijven doorzetten. Een bedrijf als Samsung, geen kleine speler als het om apparatuur en systemen voor woningen en gebouwen gaat, verwacht in 2020 alle producten als zogenaamde ‘connected devices’ te leveren. Dat wil zeggen dat al hun producten – koelkast, wasmachine, televisie of airco – via internet met andere producten kunnen communiceren. Zo ontstaat een onvoorstelbaar grote pool aan ‘informatieleveranciers’. Ieder product of onderdeel is immers in staat informatie te leveren over zijn functie. En dat opent weer een nieuwe wereld van mogelijkheden en voordelen.

Geef een reactie