Gasloos sportcentrum

ALL ELECTRIC TEGEN EEN AANTREKKELIJKE PRIJS

Hij ging in 1991 bij Hellebreekers Technieken aan de slag en werkt er nog steeds. Marcel van den Berg kan je wel honkvast noemen. Het zijn vooral de goede sfeer, doorgroeikansen en nicheklussen die hem binden. Zo’n nicheklus werd onlangs gerealiseerd in Hilvarensbeek.

Pa schopte het tot Hoofd Storingen bij een energiebedrijf, hijzelf kluste er al tijdens zijn tienerjaren bij. De keuze voor installatietechniek lag dan ook voor de hand. Toen Marcel van den Berg stage liep bij Hellebreekers Technieken was hij meteen verkocht. “Ik zat op de afdeling Zwembaden en dat was zo gevarieerd. Klimaatbeheersing, elektra, waterbehandeling… Als je een zwembad kan ontwerpen, realiseren en onderhouden, kan je alles.” Van den Berg bleef bij Hellebreekers en groeide door van tekenaar tot Commercieel Manager Sport & Recreatie. Vanuit die hoedanigheid was hij ook betrokken bij de realisatie van De Roodloop, een multifunctioneel sportcentrum in Hilvarensbeek.

All-electric

Voor de Design & Maintain aanbesteding vormde Hellebreekers een team met Pelikaan Bouw. “We wonnen mede omdat we een gasloos, all-electric concept konden aanbieden, tegen een aantrekkelijke prijs.” De Roodloop heeft een oppervlakte van 3700 m2. In het multifunctionele sportcentrum zijn onder andere een sporthal en wedstrijdbad ondergebracht. Het pand werd recentelijk opgeleverd, na een bouwperiode van 1 jaar.

Energie

Op het dak liggen PV-panelen, die samen met groene stroom uit het net voor de energievoorziening zorgen. Twee warmtepompen wekken de thermische energie op die nodig is om de ruimte te verwarmen en het zwemwater plus warmtapwater op temperatuur te krijgen. In het warmtapwatersysteem is overigens een extra boosterwarmtepomp opgenomen voor de legionellapreventie.

Zones

Geconditioneerde lucht wordt via een kanalenstelsel de ruimte ingeblazen. Het horecadeel beschikt bovendien over vloerkoeling. De Roodloop is opgesplitst in klimaatzones, met elk hun eigen condities. Bijzonder is zonder meer de vuilwaterkelder, waar warmte uit het douche- en spoelwater wordt teruggewonnen om er vervolgens de cv-installatie mee te voeden.
Waterbehandeling
Voor de waterbehandeling is gebruik gemaakt van verschillende filters en een UV-lamp. Het zwembad beschikt over een eigen installatie om via elektrolyse uit keukenzout chloor te maken. “Handig, want zo wordt chloortransport overbodig.”

BIM

Uit Van den Berg’s verhaal blijkt wel dat je als ontwerpteam niet over één nacht ijs gaat bij het ontwerp en de realisatie van een installatieconcept voor zwembaden. Het is een complexe materie, vandaar ook dat er gebimd werd. In het Bouw Informatie Model kon het team voortijdig mogelijke clashes detecteren. Bovendien werd de montagetijd danig teruggebracht.

Boeiend

Hij is net 50 en nog altijd laaiend ent­housiast. “Ik heb een pracht vak. Er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen, zoals nu bijvoorbeeld die hele energietransitie. En daardoor blijft installatietechniek boeiend.”