Elektriciteit opslaan is straks heel gewoon

Solarwatt systeem
Solarwatt systeem

Enkele jaren geleden nog toekomstmuziek, nu tastbare realiteit: de thuisaccu. De accu voor thuis maakt het mogelijk de zelf opgewekte energie op te slaan, om die te gebruiken wanneer je het nodig hebt. De introductie van de thuisaccu’s betekent een grote transformatie van de energie-infrastructuur in de wereld, is de stellige overtuiging van Erik de Leeuw, Directeur Benelux van Solarwatt. Hij legt uit waar de woningbezitter met plannen voor energieopslag op moet letten.

“Ik verwacht dat in 2025 iedereen elektriciteit kan produceren en opslaan”, zegt De Leeuw. “Die stroom zal concurrerend zijn met de prijs die energiemaatschappijen in rekening brengen. Het is ook ecologisch en energietechnisch de meest voor de hand liggende manier: er is geen sprake van transportverlies en de CO2-uitstoot is nihil. De energieconsumptie is ook veel lager: de meeste apparaten in huis zijn ‘slim’, ze kunnen hun verbruik aanpassen aan het aanbod.
Belangrijk wordt de integratie van systemen en de wijze waarop deze worden ingezet. Om te beginnen kunnen zonnepanelen het best worden geplaatst op de plek waar stroom verbruikt wordt. Vervolgens moet het systeem worden gekoppeld aan een voorziening voor energieopslag, zodat het 24 uur per dag stroom kan leveren. In gecombineerd gebruik kunnen zonnepanelen op het dak, stroomopslagpacks, elektrische auto’s, slimme meters en aanverwante apparatuur ervoor zorgen dat steden en wijken flexibeler en efficiënter worden.”

Bekijk de video-uitleg over de thuisaccu van Solarwatt    

 

Nadenken over je systeem

Naast financiële, praktische en ideële motieven om duurzaam opgewekte stroom op te slaan, is er ook een dwingende reden: overbelasting van het net. De Leeuw: “Als we kijken hoe hard het is gegaan met zonne- en ook windenergie, dan kun je ervan op aan dat er hoe dan ook een probleem gaat ontstaan met onze huidige netwerken. Die kunnen het straks niet meer aan. We krijgen te maken met piekbelastingen, waarbij grote hoeveelheden stroom in het net worden gezet. Dit betekent dat we sowieso naar opslag moeten.” Er zijn verschillende vormen van elektrische-energieopslag, variërend van off-grid toepassingen, waarbij men niet (meer) op het openbare net is aangesloten, tot de thuisaccu voor huishoudens. “Wat de ontwikkelingen ook een boost geeft: over de hele wereld zien we een tendens dat de hoogte van vergoedingen voor het terugleveren aan het net flink wordt teruggeschroefd. Dit betekent dat er wellicht in Nederland een situatie gaat ontstaan dat terugleveren aan het net niet langer lonend is. En dat houdt in dat je moet gaan nadenken over je systeem. In samenhang, dus niet alleen kijken naar de accu. Je moet beginnen bij de zonne-energie zelf.”