Aerovoltaïsch zonne-energiesysteem

Achterkant-paneelZonnepanelen presteren beter als ze niet te warm worden. Navetto liet op Solar Solutions een oplossing zien rond aerovoltaïsche PV-panelen. Hierbij wordt warme lucht die zich onder de panelen opbouwt, afgevoerd en gebruikt voor ruimte- en tapwaterverwarming. Het mes snijdt aan twee kanten: de kosten voor verwarming nemen af, terwijl de stroomopbrengst stijgt.

Een hoge intensiteit van het zonlicht is gunstig voor op opwekken van zonnestroom. Daarom is het belangrijk PV-panelen zo goed mogelijk op de zon te richten. Licht vangen, daar gaat het om. Door panelen iets uit elkaar te leggen en iets boven het dakoppervlak, krijgt natuurlijke ventilatie meer kans haar werk te doen en de panelen, ook in figuurlijke zin, meer lucht te geven. Maar de vraag naar Building Integrated PV systems groeit. Een BIPV-panelenveld ligt mooi verzonken in het dak. En de veel gevraagde kleur zwart zorgt ervoor dat het geheel extra strak oogt. Nadeel: waar ga je heen met je warmte? Aerovoltaïsche panelen hebben een ingebouwde luchtafvoer aan de achterzijde. Je kunt ze dan ook probleemloos in het dak leggen of als dakbedekking toepassen.

Kenmerken

Vorig najaar werd Navetto exclusief distributeur van de Franse producent van PV-systemen, Systovi. Een opvallend product van Systovi is R-Volt, een aerovoltaïsch zonne-energiesysteem. Naast PV-panelen biedt het systeem een ventilatiemodule, een luchtuitlaat voor het afvoeren van overtollige warmte, ventilatieventielen en een digitale kamerthermostaat. De ventilatiemodule, Modul-R, is elektronisch geregeld en heeft een variabel debiet van 100 tot 400 m2. Een F5 (medium) filter in de unit haalt verontreinigingen uit de toevoerlucht.
Ook wanneer de buitentemperaturen laag zijn, zetten PV-panelen zonlicht om in warmte. Volgens de fabrikant slaagt R-Volt erin om met bewolkt weer en een buitentemperatuur van 5 oC, lucht van meer dan 22 oC aan te voeren. In het voor- en najaar zou de hoofdverwarming daarom pas in de vroege avonduren ingeschakeld hoeven te worden. Een interessant aspect van aerovoltaïsche panelen is voorts free cooling. Volgens Systovi is tijdens zomernachten de temperatuur van de lucht onder de panelen tot 4 graden lager dan de buitentemperatuur.