Effectief filteren niet alleen goed voor binnenmilieu
Toplaag
Fijnstof en gezondheidHet kleiner stofdeeltjes zijn, des te dieper kunnen ze in de longen doordringen. ‘Gewoon’ stof hoesten we uit, maar de allerkleinste deeltjes fijnstof kunnen zelfs in de fijnste vertakkingen van de longen terechtkomen. Hoe schadelijk fijnstof is hangt van verschillende factoren af, zoals duur en intensiteit van de blootstelling, het soort stof en uiteraard de grootte van de deeltjes. Daarnaast speelt individuele gevoeligheid een rol. De gemiddelde afname van de levensduur door al het fijnstof bedraagt in Nederland volgens het RIVM ongeveer een jaar. Effecten van langdurige blootstelling aan fijnstof zijn onder andere ook verergering van bestaande ziekten, zoals aandoeningen van het hart- en vaatstelsel en luchtwegen en longen.
|
Het nieuwe F7-filter van Camfil laat na een jaar een virtuele drukval zien van slechts 77 Pascal. Volgens Raaijmaakers is deze gunstige eigenschap met name te danken aan een groter filteroppervlak en het gebruik van nieuwe materialen. Hoewel het filter driemaal zo duur is, levert het toch een kostenbesparing op. En het filter vangt meer fijnstof af, wat ten goede komt aan het binnenmilieu.
Het ene F7-filter is het andere niet, benadrukt ook Ron Prins, commercieel
directeur bij ACS-Afpro Filters. “Een filter is niet zomaar een filter. Wees je bewust van de mate van bescherming tegen fijnstof, maar ook van het energielabel dat eraan hangt.”
Op de VSK introduceerde ACS-Afpro Filters 4 filters met een A+ label, waaronder één zakkenfilter. De glasvezel zakken van dit nieuwe filter zijn voorzien van een speciaal ontwikkelde prelayer. In combinatie met het glasvezel zorgt deze toplaag ervoor dat er een optimale bescherming ontstaat. Prins: “Let wel, we hebben het over het afvangen van fijnstof, deeltjes van soms maar 0,4 micron, onzichtbaar voor het blote oog. Zonder de prelayer zou het glasvezel in de enveloppen makkelijk beschadigen bij aanraking. En dan wordt de beschermende werking van het filter aangetast.”
Combinatie
Naast de kwaliteit van het filter zelf is het de combinatie van filterklassen die de ‘opbrengst’ in termen van prestaties (mate van bescherming) en energiebesparing (minder energiegebruik door minder weerstand in het systeem) bepaalt. Prins: “Als voorbeeld heb ik hier een berekening die we gedaan hebben voor een ziekenhuis. We hebben geconstateerd dat daar een F7 filter in de aanvang zat en een F9 zakkenfilter in de tweede stap. Heel veel luchtbehandelingskasten hebben maar één stap, maar hier waren het er dus twee. Ieder jaar werden alle filters vervangen. Het voorfilter hield 35 procent van het fijnstof tegen en had een drukval van 130 Pascal. De tweede stap had een drukval van 170 Pascal en een bescherming tegen fijnstof van 80 procent. Toen zijn we gaan kijken, van wat zou er nu beter kunnen in deze situatie? Hoe kun je de totale kosten omlaag brengen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de binnenlucht? Het nieuwe A+ filter dat we hebben ontwikkeld, heeft een aanvangsweerstand van ongeveer 70 Pascal. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de 130 Pascal van de oorspronkelijke eerste stap. Voor de tweede stap hebben we het zakkenfilter vervangen door een set compact filters uit ons programma. Het voordeel van de compact set is dat je een heel groot oppervlak krijgt. Het drukverlies werd teruggebracht van 170 naar 90 Pascal. Met name deze tweede stap was essentieel. Niet alleen vanwege het geringere drukverlies in het systeem, maar ook omdat we konden adviseren de tweede stap van de filtratie eens per twee jaar te vervangen, in plaats van elk jaar. Dat betekende niet alleen een afname van de kosten van onderhoud, ook de kosten voor de aanschaf van filters daalde mee. Als je bedenkt dat er in een gemiddeld kantoor, ziekenhuis of zorgcentrum al gauw honderden filters in bedrijf zijn, dan kan het zeer lonend zijn om nog eens met een kritisch oog naar de oplossingen voor luchtfiltering te kijken