Effectief filteren niet alleen goed voor binnenmilieu

VSK---presentatie-luchtfiltersIn een gemiddeld kantoor of ziekenhuis zijn honderden luchtfilters in bedrijf. Ze moeten binnenkomende stofdeeltjes effectief afvangen, maar mogen daarbij niet teveel energie gebruiken. Volgens Camfil en ACS-Afpro Filters, experts in luchtfiltertechnologie, is dat heel goed mogelijk: met hoogwaardige filters die afgestemd zijn op de risico’s en op tijd worden vervangen, creëer je een gezondere leefomgeving tegen minder kosten.

Een belangrijke factor voor de kwaliteit van het binnenmilieu is de situatie buiten. Met name fijnstof staat als potentiële bedreiger van de gezondheid volop in de belangstelling. Om ook ultrakleine partikeltjes te kunnen afvangen is een fijnmazig systeem nodig. De kunst is om zo efficiënt mogelijk te filteren, met zo min mogelijk drukval in het ventilatiesysteem. Bij fijnstof is de uitdaging het grootst, maar ook bij geringere stofbelasting valt de nodige winst te behalen. Met een configurator kan de klant (laten) berekenen met welk filter / filtersamenstelling(en) hij in zijn specifieke situatie het beste uit is.

1.500 kilowattuur

Samen met Pascal Raaijmaakers, sales manager bij Camfil, bekijken we een softwareprogramma waarmee filters worden geselecteerd. Parameters als stofbelasting, luchthoeveelheid en aantallen filters worden ingevoerd. “Bij wijze van voorbeeld vergelijk ik nu een enkele F7 filters met elkaar. Want vaak vragen klanten naar zo’n filter voor het wat fijnere stof. Wat zijn nu de verschillen? En wat kunnen we ermee in de praktijk? Ik heb hier een goedkoop luchtfilter, een tussenstap en een nieuw luchtfilter uit ons programma met een A+ label. Vervolgens kunnen we de kosten berekenen die de klant voor zijn rekening neemt: de energiekosten, arbeidskosten om filters te vervangen en eventuele reinigingskosten. De filters worden toegepast in een kantoorgebouw, het aantal draaiuren van de ventilator is 4.500 per jaar. Wat we zien is dat het goedkoopste filter na installatie een weerstand had van 109 Pascal; een jaar later was dat opgelopen tot bijna 200 Pascal. Dan heeft dat ene filtertje in 12 maanden 1.500 kilowattuur aan energie gebruikt. Ter vergelijking: een gemiddelde koelkast die je in de elektronicawinkel koopt, met een A++ label, verbruikt 200 à 300 kilowattuur.”

1 ton CO2

Het goedkoopste filter blijkt niet alleen kwistig met energie, het veroorzaakt daarmee ook een hogere CO2-uitstoot: bijna 1 ton kooldioxide verdwijnt in de atmosfeer om één zo’n filter een jaar lang draaiende te houden. Raaijmaakers: “Als we dan naar de financiën kijken: het filter kost 25 euro en wordt na een jaar vervangen. En voor datzelfde filter betalen we in die tijd 200 euro aan energie.” Op het computerscherm wijzend: “Gedurende het jaar heeft het filter 36 procent fijnstof afgevangen. Met andere woorden: 64 procent gaat er gewoon doorheen.”
“Als we nu naar het middenklasse filter kijken, dan zie je dat we al beginnen met een lagere aanvangsweerstand. Dit heeft als resultaat dat we geen 1.500 kilowattuur aan energie gebruiken, maar iets meer dan 1.100. En we stoten 300 kilo minder CO2 uit. En wat de totale kosten betreft, hebben we hier al een besparing te pakken van 50 euro per jaar. Daar hoef je niks extra’s voor te doen. Want er komt een moment, vaak al binnen een jaar, dat zo’n filter vervangen moet worden. Dan is het heel simpel om te zeggen: ik pas in plaats van filter A, filter B toe.”