Een zuiver binnenmilieu

Waar mensen samenkomen, bestaat risico op besmetting met gram-negatieve bacteriën. Vlint uit Lelystad bestrijdt de microben met bacteriedodende coatings. Deze worden aangebracht op wanden en vloeren, maar ook in luchtbehandelingskasten en in luchtkanalen, de longen van een gebouw.

De kwaliteit van antibacteriële coatings is de afgelopen decennia aanzienlijk verbeterd. Ze dragen structureel bij aan de gezondheidsveiligheid van mensen. Onder meer bacteriën die geassocieerd worden met vervuilde gebouwen, zoals de Acinetobacter (infectie van wonden en longen), Bacillus (Anthrax veroorzaker), Nocardia (longontsteking veroorzaker) en de Streptomyces zijn met deze coatings uit te schakelen. Dat kan in kantoren, scholen en sportruimten, maar zeker ook in zorgomgevingen. Godfried van der Voort, technisch directeur van Vlint, legt uit dat het voor zorgpersoneel vrijwel onmogelijk is om reinigings- en handenwasprotocollen strikt na te leven. “Wil ziekenhuispersoneel precies aan de veiligheidsvoorschriften voldoen, dan moet het 2 uur per werkdag handenwassen. Voor zorgorganisaties vormen de coatings daarom een belangrijke aanvullende veiligheidsmaatregel.”

Werking

De nieuwste antibacteriële coatings die Vlint toepast, zorgen voor een ‘slow release’ van biociden. “Dit is dodelijk voor tenminste 99,8% van de bacteriën, waaronder de hardnekkigste en gevaarlijkste microben, zoals MRSA, E.coli en Listeria”, aldus Van der Voort. Vlint gebruikt daarnaast, als een harde coatingslaag wenselijk is, ook bacteriedodende coatings met zilverionen. Deze ionen binden zich aan de celwanden van microben, doorboren deze wanden en verstoren de enzymenproductie. Producent van de antibacteriële coatings, Inducoat, heeft de biocide-coating wetenschappelijk laten onderzoeken. Van der Voort is enthousiast over de resultaten. “Zowel TNO als het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) bevestigen de bacteriedodende werking. De coating garandeert in ieder geval 5 jaar een bacteriedodend effect.”

Toepassing

Qua gebruiksmogelijkheden verschillen antibacteriële coatings weinig van gewone verfsoorten. De coatings zijn even duur als gewone verf, ze zijn in alle RAL-kleuren leverbaar, ze kunnen gemaakt worden op basis van acryl, epoxy en polyurethaan, ze zijn volstrekt ongevaarlijk voor de mens (getoetst volgens de ISO 22196:2011) en ze kunnen aangebracht worden op vrijwel iedere ondergrond.
Vlint coat niet alleen wanden en vloeren van kamers en gangen, maar besteedt speciale aandacht aan luchtbehandelingskasten. Van der Voort: “Als luchtbehandelingskasten lucht door een gebouw laten circuleren, kunnen ze mogelijk luchtgedragen bacteriën verspreiden. ’s Nachts als de kasten uitstaan kunnen zich bovendien eenvoudig bacteriekoloniën gaan ontwikkelen, waardoor de kasten niet alleen verspreiders worden van bacteriën, maar ook kweekvijvers.” De monteurs van Vlint coaten daarom onder meer inlaatroosters, kastwanden en kastvloeren. Soms wordt ook met een combinatie van coatings gewerkt. Een anti-roestcoating gaat bijvoorbeeld goed samen met antibacteriële blanke lak.

Totaalbenadering

De technisch directeur van Vlint benadrukt dat Vlint de coatings altijd toepast als onderdeel van een ‘360º aanpak’ van het binnenklimaat. “Ze vormen een aanvulling op een compleet hygiëne systeem. Het blijft belangrijk om roest in installaties te bestrijden, systemen en ruimten goed te reinigen, goede fijnstoffilter toe te passen en te werken met antibacteriële airsocks. Alleen een totaalbenadering verhoogt de gezondheidsveiligheid en zet de eindgebruiker echt op de eerste plek.” 
Auteur: Hildebrand Bijleveld