Duurzaam alternatief

Verwarming met elektriciteit neemt een enorme vlucht. Het is een duurzaam alternatief, omdat fossiele brandstoffen niet meer nodig zijn. Bovendien is het een gezonde manier van verwarmen en, zeker in combinatie met zonnepanelen, ook een betaalbare. Een nieuw product op de markt is een infrarood-oppervlakteverwarmingssysteem van Navos Klimaattechniek.

Het systeem – hicoTHERM genaamd – bestaat uit verwarmingsfolie van slechts 0,4 mm dik, voorzien van geleidende carbonvezels. Het zet elektriciteit op effectieve wijze om in stralingswarmte. Hiertoe wordt de 230 V netspanning getransformeerd naar 36 V laagspanning, waarmee een hoge mate van veiligheid wordt gegarandeerd. De reactietijd van het systeem is zeer kort.
Het systeem wordt aangestuurd door programmeerbare temperatuurregelaars en is geschikt voor inbouw in plafonds, wanden en vloeren, in zowel nieuwbouw als renovatie. De stralingscapaciteit bedraagt bij 30 °C ongeveer 900 W/m2; het verbruik is 130 W/m2, wat moeiteloos door bijvoorbeeld zonnepanelen kan worden opgewekt. Het systeem is daarnaast onderhoudsvrij en brengt in tegenstelling tot traditionele vormen van verwarming geen lucht en daarmee ongezonde stofdeeltjes in circulatie.

Vlakke inbouw

Er zijn drie uitvoeringen: CFP-V voor plafonds en wanden, CFI voor vloeren en ‘waterproof’ voor natte ruimtes. Alle uitvoeringen hebben een materiaalbreedte van 600 mm. De CFP-V uitvoering is tevens leverbaar met een breedte van 170 mm. Door de vlakke inbouw garandeert het materiaal een goede en gelijkmatige verdeling van de stralingswarmte.
Na bepleistering (stucwerk, plamuur) kan er gewoon overheen geschilderd worden. Vervolgens kunnen fotolijsten of boekenplanken met pluggen en schroeven binnen het verwarmingsoppervlak worden opgehangen. Ook het achteraf aanbrengen van bijvoorbeeld contactdozen vormt geen probleem.

Alle soorten vloeren

Het systeem kan met vrijwel alle soorten vloerbedekking worden gecombineerd. De CFI-uitvoering is voor zwevende vloeren, als laminaat en parket, voorzien van een dunne laag speciale folie. Dit maakt het slijtvast en mechanisch belastbaar. Ook hier geldt: achteraf boren, bijvoorbeeld voor een deurstopper, is totaal geen probleem.
De ‘waterproof uitvoering’ is geschikt voor natte ruimten, zoals badkamers in woningen of hotels. Deze uitvoering wordt direct onder de tegels gelegd en is een elegante oplossing voor een warme vloer in de douche. Een radiator is niet meer nodig. Het volledig weggewerkte systeem biedt de gebruiker dus een grotere vrijheid bij de inrichting van de ruimte 

Schimmelpreventie

Bij permanent vochtige binnenmuren en plafonds, als gevolg van bijvoorbeeld koudebruggen, is het een kwestie van tijd dat er schimmelvorming optreedt. Dit probleem doet zich niet alleen voor in oude, niet goed geïsoleerde of onderkelderde woningen. Ondanks betere bouwmethoden en materia­len komen schimmels ook voor in een substantieel deel van de nieuw gebouwde woningen. Met alle gevolgen voor de gezondheid en het energiegebruik.
Vaak wordt in dergelijke situaties geadviseerd om dagelijks te ventileren of de meubels enkele centimeters van de muur af te halen. Door op kritische plekken in een gebouw speciale IR-folie aan te brengen is het nu mogelijk om effectief vocht- en schimmelvorming te voorkomen.
De hicoTHERM schimmelstopuitvoering creëert omstandigheden waarin schimmels niet meer gedijen.