Doorontwikkeling

EEN SYSTEEM IS ZO STERK ALS DE ZWAKSTE SCHAKEL

Ventilatiefabrikanten verkopen geen systemen meer, maar frisse lucht. Op de zoektocht naar alternatieven voor R410 wordt nu onder andere CO2 gepromoot. In de toekomst zullen steeds meer totaalverwarmingssystemen op de markt komen. Zomaar een greep uit de trends die wij voorbij zagen komen tijdens een rondje door de airco-, ventilatie- en verwarmingshallen op de ISH.

Uit onderzoek blijkt dat consumenten vaak afhaken als je ze louter op prijs en technische gronden probeert te overtuigen een aankoop te doen. In de april-editie van IZ is hierover nog een uitgebreid artikel verschenen. Wat slaat dan wel aan? Benadrukken op welke manier je het comfortniveau verhoogt bijvoorbeeld of een antwoord biedt op een specifieke vraag.

Excellente lucht

Brink Climate Systems is daar jaren geleden al slim op ingesprongen. De Nederlandse fabrikant profileert zich als ‘leverancier van excellente lucht in de woning’. Tijdens de ISH zagen wij onder andere de nieuwe Flair 225, de meest compacte variant van de Flair-serie ventilatietoestellen. Door het formaat en de kleinere capaciteit (maximaal 225 m3/h) is dit toestel uitermate geschikt voor het ventileren van kleinere woningen, aldus de fabrikant.

Regelgeving

De BENG-regelgeving, keurmerken en de continue aandacht voor verduurzaming in het algemeen, hebben ook duidelijk hun impact op de ventilatiebranche. Zo zagen we onder andere dat Airflow en Meltem benadrukten dat hun nieuwe systemen voldoen aan de Passiefhuis keurmerken. Airflow deed dat met de Duplex 650 Flex en Meltem met de M-WRG II ventilatie-unit. Andere trends die duidelijk hun stempel drukken op de sector zijn energiebesparing en filtering. Nu het belang van schone lucht voor de gezondheid en werkprestaties steeds meer voor het voetlicht wordt gebracht (denk bijvoorbeeld aan ‘Frisse Scholen’), een logische ontwikkeling. Tot slot kan ook de voortschrijdende digitalisering in de sector niet onbesproken blijven. Zo zette een partij als GetAir zette tijdens de ISH een app en voice-control systeem in de markt, waarmee onder andere informatie wordt gegeven over de vochtigheid, temperatuur en luchtkwaliteit. En Brink Climate Systems promootte het ‘Brink Connectivity’ concept. De connectiviteitsoplossingen van Brink maken het mogelijk om installaties op afstand uit te lezen en aan te sturen. Zo kunnen de nieuwste toestellen uit de Flair-serie direct verbinding maken met de gratis Brink Smartphone App, de Brink Home Portal en slimme oplossingen van anderen.

Warmtepompen

Voor een Nederlandse bezoeker is het ronduit verbazingwekkend hoeveel aandacht de ISH besteedde aan houtstook. Waar in een land als Duitsland nog volop pelletkachels worden gepromoot en verkocht, lijkt ons landje een totaal andere richting op te gaan.
Een richting die toch kort door de bocht neerkomt op meer en meer warmtepompen in woningen en utiliteitsgebouwen. De fabrikanten zien de enorme potentie van de markt, maar hebben tegelijkertijd nog de nodige uitdagingen te overwinnen. Zo leidt de uitfasering van het populaire koudemiddel R410A tot een verwoede zoektocht naar alternatieven. Een van de alternatieven die tijdens de ISH werd gepromoot was CO2. Zo was op de stand van Stulz de Q-Ton warmtepomp te bewonderen. Deze maakt gebruik van CO2 als koudemiddel. Verder levert de Q-ton een constante warmwateraanvoer tussen de 60 °C tot 90 °C en behoudt het systeem de volledige capaciteit bij een uiterst lage omgevingstemperatuur. Hierdoor vervalt de noodzaak van een externe warmtebron. Ook bespaar je zo op de installatietijd en -kosten, aldus de fabrikant. Een andere uitdaging waar de installatiebranche mee te maken krijgt is het gigantische tekort aan handjes. Fabrikanten springen hier onder andere op in door monoblock warmtepompen in de markt te zetten. Systemen die kunnen worden geïnstalleerd zonder F-gassenhandelingen. Zo liet Wolf Klimaattechniek de CHA zien, die ook in renovatieprojecten ingezet kan worden als 1:1 cv-ketelvervanger voor bestaande radiatoren. De monoblock-opstelling heeft propaan (R290) als koudemiddel. Met dit systeem kunnen volgens de fabrikant zonder de inzet van het elektrisch element temperaturen van 70 ˚C gehaald worden met een maximaal vermogen van 7 of 10 kW. Ook in warmtepompland valt overigens op hoe digitalisering gebruiksgemak bevordert. Onder andere door apps die energiegebruik monitoren, systeeminstellingen kunnen wijzigen en al de weersverwachting voor de komende dagen geven. Tot slot: de reductie van het geluidsniveau blijft een punt van aandacht, werd onder andere aangekaart tijdens een bezoekje aan de stand van Stiebel Eltron. De komende jaren, zo verwachten de fabrikant en concullega’s, zullen warmtepompen steeds stiller worden.

Afgifte

Door de steeds betere isolatie neemt de koelbehoefte in woningen en utiliteitsgebouwen toe. Fabrikanten van afgiftesystemen voor lagetemperatuurverwarming zijn zich bewust van deze ontwikkeling en presenteerden tijdens de ISH vloer-, wand- en klimaatplafondsystemen die zowel kunnen koelen als verwarmen. Uit het verhaal van Variotherm, leverancier van onder andere akoestisch verantwoorde klimaatplafonds, viel wel op te maken dat de branche zich dan ook steeds meer richting totaalverwarming- en koeling beweegt. In toenemende mate zullen alle vlakken gebruikt worden voor de klimatisering. Daarnaast viel het op hoeveel aandacht er voor design was bij wandradiatoren. Van wilde vormen tot felle kleuren, alles lijkt mogelijk te zijn deze dagen.

Conclusie

Veel doorontwikkeling, minder verrassende noviteiten. Deze ISH maakte wel duidelijk welke kant het opgaat in de klimatiseringshoek. Of het de volgende ISH nog zo zal zijn? Misschien, maar experts houden ook de mogelijkheid open dat er zich dan nieuwe duurzame alternatieven zullen aandienen 

Er mag weer kleur in het interieur. Deze designradiator van Ad Hoc heet ‘Life’.

De Vitocal 222-A warmtepomp van Viessmann heeft een buffervat van 220 liter.

Cox Geelen verraste met een nieuw concept. Bij de Prefab Heatpump Cover staat buiten op het dak de wisselaar van een warmtepomp opgesteld in een aluminium omkasting. Binnen is het resterende deel van de warmtepomp ondergebracht. De Econext Enrgy Air is het resultaat van samenwerking met Ecoforest warmtepompen.

De WPL-A Premium luchtgebonden warmtepomp met invertertechniek van Stiebel Eltron. Hiermee zijn temperaturen rond de 75 graden Celsius te bereiken. Hij kan zowel met bestaande, conventionele als LT-afgiftesystemen worden gecombineerd.

Brink Climate Systems liet onder andere de nieuwe Flair 225 zien. Het formaat en de kleinere capaciteit maken dit systeem geschikt voor het ventileren van kleinere woningen. De serie wordt tevens uitgebreid met Plus- en Enthalpie-varianten. De Nederlandse variant zal in 2020 verkrijgbaar zijn.