columns 4

artikel editie december 2017 schimmel
 • Met handen en voeten

  Met handen en voeten

  Huub Kamp is als zzp’er actief in Frankrijk en Hongarije. Voor IZ bericht hij over zijn belevenissen in den vreemde. Kamp’s schrijfsels zijn een bonte schakering van verwondering, humor en leermomenten. In deze aflevering: Ventileren tegen murene. Gerelateerd:Een tweede huidBodemenergie in combinatie met warmtepompenMet handen en voetenLekkende waterleidingVan zorgenkindje naar koploperVeilig omgaan met gasLees meer »
artikel editie december 2017 column verandering
 • Loslaten is het nieuwe vasthouden

  Loslaten is het nieuwe vasthouden

  Het aantal vacatures in onze sector groeit met de dag. En wie verder dan morgen kijkt, ziet vanuit allerlei Europese duurzaamheidsafspraken bakken met werk op zich afkomen. De installatiesector zit stevig in het zadel. Noem een maatschappelijk vraagstuk en gegarandeerd is er een verbinding met techniek. Als sector staan wij volop in het tijdperk, waarin techniek en technologie gaan domineren. Kunnen wij dit aan? De brancheorganisatie beantwoordt deze vraag – en hoe kan het ook anders – volmondig met ja. Wel aangevuld met dat op verschillende terreinen de zeilen volop bijgezet moeten worden. Om er maar eens drie te noemen: vakonderwijs, arbeidsmarkt en kwaliteitsborging. Geen geringe opgave voor een branche die best ‘vast’ zit in een hiërarchische structuur en innovatie dodende cultuur. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ lijkt het adagium. Terwijl ik dit schrijf, word ik bewust van een vreemde tegenstelling. Want uit gesprekken met branchegenoten maak ik op ‘dat we het echt wel weten’. En ‘dat we het echt wel anders doen, maar ja: de opdrachtgevers hè. Die willen nog niet om’. Herkent u dit? Het is niet aan mij om te zeggen of dit goed of fout is. Vanuit mijn visie constateer ik wel dat ik deze argumenten ruim 20 jaar geleden ook hoorde. De wereld verandert. Onze sector verandert. Het is niet de vraag of de sector hierin mee moet gaan. Maar ‘hoe sluiten we aan’ is het enige alternatief, of nog beter: hoe worden we leidend in deze en komende veranderingen? Naar mijn mening door lef te tonen. Het oude los te laten om zo je handen vrij te maken om het nu en morgen vast te pakken. Dit is mijn laatste column in mijn rol als manager R&D en Innovatie bij Leertouwer in Barneveld. De komende tijd oriënteer ik mij op …Lees meer »
artikel editie november 2017 lekkage
 • Maak lekkage zichtbaar en controleerbaar

  Maak lekkage zichtbaar en controleerbaar

  Dit keer doe ik een oproep aan u, installateur: adviseer uw klanten om periodiek hun watermeterstand bij te houden. Ik heb in mijn loopbaan als opzichter veel trieste gevallen meegemaakt. Klanten die ik moest laten afsluiten omdat ze de waterrekening niet konden betalen. Des te triester als de fout bij de installateur lag. Want, hoewel met regelmaat ijking van de watermeter werd geëist, bleek de oorzaak niet hier maar vooral bij de vakman (of leverancier) te liggen. Gerelateerd:Bent u al regisseur van uw loopbaan?The internet of meVan Facebook tot LinkedInMoeder in de brancheDuik in het diepe!De vrouwelijke klant centraalLees meer »
artikel editie november 2017 loopbaan
 • Bent u al regisseur van uw loopbaan?

  Bent u al regisseur van uw loopbaan?

  Of Nederland in 2050 CO2 neutraal is? Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI, is ervan overtuigd. En de installatiebranche gaat in die energietransitie een sleutelrol vervullen. De installateur als energieregisseur. Het is een beeld dat mij erg aanspreekt. In welke sectoren? Je kunt beter stellen in welke sectoren niet! In de gebouwde omgeving, infrastructuur, industrie en mobiliteit. En dat betekent: kansen voor werkgevers en werknemers om aan de slag te gaan met nieuwe kennis en nieuwe samenwerkingspartners, vanuit een rol die tien jaar geleden nog ondenkbaar was. Dat is spannend en gaaf om te doen! Gerelateerd:The internet of meThuis in warm­tepompenMaak lekkage zichtbaar en controleerbaarDuik in het diepe!Van muurdrain tot CO2-melderVan het gas afLees meer »
artikel editie november 2017 iot
 • The internet of me

  The internet of me

  Het mag u niet ontgaan zijn dat wij leven in een informatietijdperk. Allerlei apparaten worden met elkaar in relatie gebracht en spuwen dagelijks terabytes aan data de wereld in. Data die via slimme algoritmes informatie leveren. Informatie die leidt tot kennis, wat vervolgens weer leidt tot nieuwe inzichten in het gedrag. In het tijdperk van ‘Internet of Things’ geloof ik dat alles informatie wordt. En persoonlijker. Gerelateerd:Interoperabiliteit en/of Internet of ThingsIoT-netwerkenSlimme oplossingenSlimme thermostatenIoT veegt domotica van de kaartBlockchainLees meer »
Geplaatst in Alle uitgaven| |