CO2-neutraal met gas én elektriciteit

CO2-nul woning

Hoe kunnen we een bestaande woning transformeren naar een CO2-nul woning? Hiervoor heeft Remeha een concept bedacht, bestaande uit een eVita micro-WKK (HRe ketel), PV-panelen en een accupakket. De dimensionering is dusdanig dat deze configuratie past binnen de bestaande elektriciteit- en gasinfrastructuur. In combinatie met de PV-panelen levert de HRe, naast de benodigde warmte voor verwarming en warm water, het hele jaar voldoende elektriciteit voor het huishouden. Eventuele pieken of dalen worden door de accu weggeregeld. De elektriciteitsmeter zal hierdoor vrijwel altijd (gedurende de dag en zowel in de zomer als winter) op 0 staan waardoor de impact op het milieu naar het absolute minimum daalt. Zodra het aardgas wordt vervangen door synthetisch of groen gas is sprake van een volledig duurzaam wonen concept, waarbij de CO2- uitstoot daadwerkelijk op 0 staat. Dit kan vergeleken worden met een nul op de meter woning bestaande uit een lucht water warmtepomp en voldoende PV panelen waarvan de totale CO2 uitstoot uit ca. 1600 kg CO2/ jaar bedraagt).

veldtest-accupakket
Het veldtest accupakket

Veldtest

Remeha is inmiddels gestart met een veldtest waarbij diverse woningen met de eVita HRe ketel, PV-panelen en een accupakket worden uitgerust. Bovendien wordt een aantal woningen met een laadpaal uitgevoerd om mobiliteit deel uit te laten maken van de veldtest. Door de inzet van hybride auto’s en groen gas wordt naast CO2-neutraal wonen ook CO2-neutraal autorijden mogelijk binnen de bestaande infrastructuur.
Het veldtest accupakket

De eerste woningen zijn al uitgevoerd met een dergelijke installatie en inmiddels enkele weken in bedrijf. De eerste praktijkervaring leert dat de apparaten goed gedimensioneerd zijn en dat het regelalgoritme goed werkt, zodat er nauwelijks afname uit het elektriciteitsnet is of teruglevering aan het elektriciteitsnet plaatsvindt. Binnenkort komen er meer resultaten en analyses vrij.

HRe-ketel als energiethuiscentrale

In het kader van de duurzame energietransitie is de HRe-ketel (zie kadertekst) een mooie ontwikkeling. De energie-infrastructuren voor gas en elektriciteit zijn in Nederland uitstekend dus ziet Remeha een grote toekomst in een combinatie daarvan. Dit betekent dat je apparaten nodig hebt die kunnen schakelen tussen elektriciteit en gas, waarvan de HRe-ketel een typisch voorbeeld is. Hiermee wordt een eigen, kleinschalige energieopwekking gecreëerd. Een kleine energiehuiscentrale heeft de toekomst.
Om bij consumenten de interesse voor de HRe-ketel te wekken, moet de prijs omlaag. Subsidies kunnen mensen ook over de streep trekken. Het principe past in het streven naar duurzame technologische oplossingen voor de toekomst.

Geef een reactie