CO2-neutraal met gas én elektriciteit

In het artikel ‘Een toekomst zonder gasaansluiting’, elders in deze uitgave, betoogt Remeha dat CO2-neutraal alleen gehaald kan worden wanneer we de gas- en elektriciteitsinfrastructuur laten samenwerken. Een all electric benadering zorgt alleen maar voor een verhoging van de CO2 uitstoot, aldus de fabrikant, die in dit artikel haar zienswijze uitdiept.

Remeha is voorstander van het terugdringen van fossiele grondstoffen en gelooft dat de toekomst zal bestaan uit multi-energie oplossingen. Door het slim uitnutten van de infrastructuur van zowel elektrisch als gas kan optimaal gebruik gemaakt worden van zon- en windenergie, waarbij deze omgezet kan worden in (synthetisch) groen gas. De gasinfrastructuur kan gebruikt worden als opslag en transport hiervan. Om de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk te houden zal er een continue afweging gaan plaatsvinden van centraal versus decentraal opwekken van energie en van gebruik van groen elektrisch of groen gas. Remeha zal zich hieraan aanpassen. Zo kunnen kan in 2050 een ‘CO2 = 0’ situatie worden gerealiseerd in Nederland.

Groene ketel

evita-hre-open-vDe Remeha eVita levert hetzelfde comfort in warmte en warm water als een reguliere cv-ketel van hetzelfde merk in dezelfde vermogensklasse. De eVita (als combiketel) is een zuinig toestel met een groot vermogen en een royale tapwatercapaciteit. Doordat deze ketel groene elektriciteit opwekt wordt er minder stroom afgenomen van het elektriciteitsnet. Dit levert gedurende de levensduur van de ketel een besparing op van ruim €1.100,- op de energierekening, aldus de fabrikant.

Ambitieuze doelstellingen

Zowel op EU- als nationaal niveau zijn ambitieuze doelstellingen geformuleerd waarvoor grootschalige ingrepen noodzakelijk zijn. Europa streeft naar 20 procent CO2-reductie ten opzichte van 1990; 20 procent energiebesparing en 20 procent hernieuwbare opwekking in 2020. In 2030 moet dit zijn toegenomen tot een CO2-reductie van 40 procent ten opzichte van 1990 en 27 procent hernieuwbare energie. Het doel is duidelijk: naar een klimaat neutrale bebouwde omgeving in 2050.

Gas én elektriciteit (en warmte).

Onderzoek, rekenwerk en veldtesten wijzen uit dat CO2-neutraal alleen gehaald kan worden wanneer de gas-, elektriciteitsinfrastructuur en warmte-infrastructuur samenwerken. Dit betekent dat we geen afscheid moeten nemen van de gasinfrastructuur. Een all electric benadering zorgt alleen maar voor een verhoging van de CO2-uitstoot, aldus de fabrikant.
De bebouwde omgeving zal in 2050 grotendeels klimaatneutraal moeten zijn,– waarbij de grootste uitdaging de bestaande bouw is. Immers, veruit het grootste gedeelte van de bebouwde omgeving in 2050 is al gebouwd. Hiervoor dient de energiebehoefte in deze omgeving gereduceerd te worden. Daarnaast is een routekaart nodig voor de bebouwde omgeving om van de huidige situatie naar de toekomstige situatie te transformeren op basis van betaalbaarheid, CO2- reductie van bron tot gebruiker en mogelijke toekomstige technologische ontwikkelingen. Hierdoor worden te nemen maatregelen direct aan de doelstelling, CO2-reductie, gekoppeld. Sub-optimale doelstellingen waarvan impliciet verwacht wordt dat deze bijdragen aan CO2-reductie (bijvoorbeeld nul op de meter) worden zo voorkomen.

CO2-nul woning

Hoe kunnen we een bestaande woning transformeren naar een CO2-nul woning? Hiervoor heeft Remeha een concept bedacht, bestaande uit een eVita micro-WKK (HRe ketel), PV-panelen en een accupakket. De dimensionering is dusdanig dat deze configuratie past binnen de bestaande elektriciteit- en gasinfrastructuur. In combinatie met de PV-panelen levert de HRe, naast de benodigde warmte voor verwarming en warm water, het hele jaar voldoende elektriciteit voor het huishouden. Eventuele pieken of dalen worden door de accu weggeregeld. De elektriciteitsmeter zal hierdoor vrijwel altijd (gedurende de dag en zowel in de zomer als winter) op 0 staan waardoor de impact op het milieu naar het absolute minimum daalt. Zodra het aardgas wordt vervangen door synthetisch of groen gas is sprake van een volledig duurzaam wonen concept, waarbij de CO2- uitstoot daadwerkelijk op 0 staat. Dit kan vergeleken worden met een nul op de meter woning bestaande uit een lucht water warmtepomp en voldoende PV panelen waarvan de totale CO2 uitstoot uit ca. 1600 kg CO2/ jaar bedraagt).

veldtest-accupakket
Het veldtest accupakket

Veldtest

Remeha is inmiddels gestart met een veldtest waarbij diverse woningen met de eVita HRe ketel, PV-panelen en een accupakket worden uitgerust. Bovendien wordt een aantal woningen met een laadpaal uitgevoerd om mobiliteit deel uit te laten maken van de veldtest. Door de inzet van hybride auto’s en groen gas wordt naast CO2-neutraal wonen ook CO2-neutraal autorijden mogelijk binnen de bestaande infrastructuur.
Het veldtest accupakket

De eerste woningen zijn al uitgevoerd met een dergelijke installatie en inmiddels enkele weken in bedrijf. De eerste praktijkervaring leert dat de apparaten goed gedimensioneerd zijn en dat het regelalgoritme goed werkt, zodat er nauwelijks afname uit het elektriciteitsnet is of teruglevering aan het elektriciteitsnet plaatsvindt. Binnenkort komen er meer resultaten en analyses vrij.

HRe-ketel als energiethuiscentrale

In het kader van de duurzame energietransitie is de HRe-ketel (zie kadertekst) een mooie ontwikkeling. De energie-infrastructuren voor gas en elektriciteit zijn in Nederland uitstekend dus ziet Remeha een grote toekomst in een combinatie daarvan. Dit betekent dat je apparaten nodig hebt die kunnen schakelen tussen elektriciteit en gas, waarvan de HRe-ketel een typisch voorbeeld is. Hiermee wordt een eigen, kleinschalige energieopwekking gecreëerd. Een kleine energiehuiscentrale heeft de toekomst.
Om bij consumenten de interesse voor de HRe-ketel te wekken, moet de prijs omlaag. Subsidies kunnen mensen ook over de streep trekken. Het principe past in het streven naar duurzame technologische oplossingen voor de toekomst.

zonlichtsystemenZonlichtsysteem

Warm tapwater is en blijft één van de grote energievragers in Nederlandse huishoudens. Hoe goed we ons huis ook isoleren, het comfort van een warme douche of een heerlijk schuimend bad wil niemand zich ontzeggen. Daarom is een zonneboilersysteem de ideale installatie om de energiekosten voor comfort substantieel te verlagen, aldus Remeha. Zelfs in ons redelijk koude klimaat is het inschakelen van zonne-energie heel aantrekkelijk. De benutting van de warme zonnestralen zorgt ervoor dat huishoudens flink op hun gasrekening kunnen besparen, en daarmee ook hun CO2-uitstoot reduceren.

Kant-en-klaar pakketten

Met de RemaSOL 150SE-1S heeft Remeha een zonneboiler in huis die standaard bestaat uit een 150 liter voorraadvat. Het systeem kan met één maar ook twee zonnecollectoren worden geïnstalleerd. Deze zonneboilersystemen zijn als kant-en-klare pakketten te bestellen. Dit betekent dat een installateur alle componenten, eventueel inclusief cv-ketel, met één artikelnummer kan bestellen en via één levering krijgt toegestuurd. Daarnaast levert de fabrikant een innovatief montageframe voor platte daken dat via ‘click verbindingen’ snel te installeren is en als één artikel kan worden besteld.

Inzicht in energieprestatie

Met het aanbieden van vooraf samengestelde pakketten kan de installateur zijn klant van meet af aan duidelijk maken wat de impact is op de energieprestatie van het systeem. Een installatie die bestaat uit een nieuwe cv-ketel en een zonneboiler zorgt vaak al voor een energielabel A of A+. Maar door twee of drie zonnecollectoren aan het systeem toe te voegen kan het energielabel A+++ worden voor tapwater. Sinds vorig jaar zijn er in totaal tientallen samengestelde pakketten leverbaar.

Subsidie beschikbaar

Consumenten die zonneboilersystemen kopen kunnen hiervoor sinds 1 januari 2016 subsidie aanvragen. De overheid heeft €70 miljoen beschikbaar gesteld. Met deze Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) ontvangen kopers een tegemoetkoming in de aanschafkosten. Voor de zonneboilers van Remeha kan de ISDE-subsidie oplopen tot 1935 euro, dankzij de optimale afstemmingstechniek van de individuele componenten •

Geef een reactie