Circulariteit

LBK’S KRIJGEN TWEEDE LEVEN

Circulariteit en installaties zou je op dit moment nog niet kunnen omschrijven als een gelukkige combinatie. Maar daar gaat op korte termijn verandering in komen, dat kan namelijk niet uitblijven.

Vanuit mijn werk als duurzaamheids- en installatieadviseur bij Merosch ben ik onderdeel van de TVVL-expertgroep Circulaire Installaties. Met deze expertgroep zijn wij afgelopen september op fabrieksbezoek geweest bij een tweetal leveranciers van luchtbehandelingskasten, namelijk Systemair en Orange Climate Verhulst.

LBK’s
Het was ontzettend interessant om het bedrijfsproces en de werkwijze in de fabrieken van dichtbij mee te maken. Wat me vooral is bijgebleven van deze fabrieksbezoeken is dat leveranciers genoeg kansen zien om binnen de luchtbehandelingssector meer circulair te gaan opereren. Zo bieden beide partijen al tweedehands luchtbehandelingskasten aan. De LBK’s worden eerst gereviseerd en daarna opnieuw op de markt gebracht.

Voordelen
Afhankelijk van de leeftijd en de specificaties van de LBK, lever je vaak wel wat in op de energie-efficiëntie, maar dat kan worden geminimaliseerd door de LBK’s die een capaciteit hadden van 20.000 m3/h in hun ‘nieuwe leven’ te laten draaien op bijvoorbeeld 12.000 m3/h. Daarbij stimuleer je tevens circulair materiaalgebruik door een gerefubishde LBK aan te schaffen als afnemer. Overigens geeft de leverancier garantie en is de levertijd van een dergelijke LBK zeer interessant. Waar (onderdelen van) nieuwe LBK’s op dit moment een lange levertijd hebben, kan een gereviseerde LBK vaak sneller worden geleverd.

Onderhoud
Als installateur hoef je ook niet wakker te liggen over mogelijk extra beheer en onderhoud van een gereviseerde LBK. De essentiële en onderhoudsgevoelige onderdelen van de LBK worden vaak door de leverancier vervangen of volledig opgeknapt, waardoor er qua onderhoud geen wereld van verschil is vergeleken met een nieuwe LBK.

Prijsontwikkeling
‘Zo groot mogelijk inkopen van onderdelen van installaties’, is momenteel de tactiek van veel leveranciers. Als het op voorraad ligt, kan er tenminste geleverd worden. Maar dat ‘groot inkopen’ is voor veel leveranciers in de praktijk een probleem, want het aanbod is er simpelweg gewoon niet. De huidige marktsituatie zorgt ervoor dat het hergebruiken van bestaande onderdelen een stuk interessanter wordt. Op bestaande onderdelen van installaties die je al hebt, zit immers geen levertijd. Daarnaast vragen leveranciers van deze onderdelen vaak de hoofdprijs vanwege de schaarste, dus financieel wordt hergebruik van bestaande installaties ook steeds interessanter. Voor het aanbod van deze ‘tweedehands’ installaties en installatie onderdelen is mijns inziens een mooie rol weggelegd voor Urban Miners.

Installateur
De installateur zal een renovatie- of onderhoudstraject anders moeten benaderen om van deze ontwikkeling te profiteren. Ik hoor persoonlijk al van menig installateur dat er sneller wordt gekozen voor hergebruik of revisie van installaties in plaats van nieuwe systemen aan te schaffen. De nieuwe installaties zijn vaak simpelweg duur en niet voorradig.

Opschalen
Denk hierbij ook bijvoorbeeld aan het reviseren van pompen en printplaten. Dit gebeurt al op steeds grotere schaal door partijen als Renza en Enexis. Door op deze wijze te handelen, kan een installateur op de korte termijn een probleem oplossen en doet hij op de lange termijn ervaring op met circulair installeren. En zo kan een probleem binnen de installatiesector toch nog een mooi circulair voordeel opleveren. Niet voor niets zei een wijs man ooit dat “ieder nadeel ook zijn voordeel heeft” 
Nordin Oudshoorn, Junior-Adviseur Merosch