Volop duurzaamheid

Duurzaam is al meer dan een decennia een veelgehoord woord in ons vakgebied. Maar pas de laatste jaren zien we die duurzaamheid echt in de volle breedte van de samenleving terug. Hoe dat komt? Zoals altijd is het financiële plaatje een beslissende factor. Enerzijds zijn we door de initiële ontwikkelingsfase heen en worden duurzame producten steeds betaalbaarder. Anderzijds zorgen de sterk gestegen energietarieven ervoor dat het financieel aantrekkelijker is om duurzaam te verwarmen of koelen.
Het maakt eigenlijk ook niet uit wat de achterliggende redenen zijn, zolang we maar massaal overschakelen op duurzaam zodat ook generaties na ons nog een leefbare toekomst hebben. De tijd zal ons leren of we daarin uiteindelijk zullen slagen.
Een belangrijke rol in dit proces is weggelegd voor de installatiebranche. De branche moet komen met duurzame alternatieven en deze ook nog eens allemaal installeren. Een hele opgave weliswaar, maar daarin lijkt de weg te zijn gevonden. Warmtepompen, LT-radiatoren, infraroodpanelen, PCM’s, wandverwarming…het wemelt inmiddels van de duurzame oplossingen. Nu alleen nog genoeg ‘handjes’ zien te vinden.