Bloedsomloop

LEIDINGWERK IN LABOMGEVING

Het luistert nauw bij de aanleg van leidingwerk in een laboratoriumomgeving. Leo Stravers, Business Development Manager bij Georg Fischer, weet er alles van. IZ sprak met hem over project in Leiden en hoe circulariteit steeds meer haar stempel drukt op zijn vakgebied.

De 59-jarige had van jongs af aan al iets met techniek. Zo kon hij urenlang zoet zijn met een Meccanodoos. Met een oudere broer die een eigen installatiebedrijf had, was het niet vreemd dat ook hij het vuur te pakken kreeg. Stravers doorliep de MTS-elektrotechniek en ging vervolgens aan de slag in de bouw.

Vlotte prater
“Ik ben altijd al een vlotte prater geweest”, vertelt hij lachend aan de telefoon. “Daardoor kwam ik in de binnen- en later in de buitendienst terecht.” Stravers bekleedde uiteenlopende functies bij fabrikanten. Hij werkt nu sinds vijf jaar voor Georg Fischer. “Met onze Piping Systems zijn wij als het ware bezig met de bloedsomloop van het gebouw”, vertelt hij scherpzinnig.

Veranderingen
De Business Development Manager heeft de installatiebranche zien veranderen. “Wat me vooral opvalt is dat installaties steeds complexer worden. Tegelijkertijd en dat is zorgelijk, holt het vakmanschap achteruit. Jongeren die hun opleiding hebben afgerond beschikken over minder inhoudelijke kennis dan vroeger en houden er helaas vaak een 8 tot 4 mentaliteit op na.” Dat laatste is overigens niet helemaal te wijten aan de jongeren zelf, geeft hij eerlijk toe. “Als ouders hebben we misschien ook steken laten vallen en onze kinderen te veel verwend toen ze nog jong waren.”

Circulariteit
Ook in de wereld van Piping Systems is een stortvloed aan nieuwe ontwikkelingen zichtbaar. “Met name circulariteit maakt opgang”, vertelt Stravers. Zo heeft het Cool Fit systeem van Georg Fischer een variant waarvan de buitenmantel voor 100% uit gerecycled PVC-materiaal bestaat. Maar de fabrikant gaat ook al een stap verder. Het PVC-U systeem bestaat voor 20% uit biobased materials, in casu een restproduct uit de papierindustrie. Georg Fischer legt de lat hoog. “In 2025 willen we voor 70% circulair zijn”, vertelt Stravers.

Project
Het eerdergenoemde Cool Fit wordt al volop toegepast. Onder andere in Leiden, waar begin 2023 een project in een laboratorium/pharma-omgeving werd afgerond. Het betrof een nieuw kantoor- en laboratoriumgebouw met een oppervlakte van ongeveer 13.500 m2. Het nieuwe gebouw heeft een Breeam Excellent en een WELL Gold certificaat gekregen. Gezondheid, kwaliteit, veiligheid, samenwerking, duurzaamheid en transparantie zijn de belangrijkste uitgangspunten geweest bij het ontwerp en de realisatie. Daardoor is een comfortabele werkomgeving gecreëerd. In het gebouw zijn onder meer elektrotechnische, sanitaire en sprinklerinstallaties opgenomen. Daarnaast is het laboratorium voorzien van afvoeren voor bedrijfswater en de bedrijfsgassen.

Kunststof
De Cool Fit-leidingen worden in Leiden gebruikt voor koelleidingen en de LT-verwarmingsinstallatie. Een WKO-installatie met warmtepomp voorziet in de thermische energie. “Cool Fit is een uitstekend alternatief voor metalen leidingsystemen met na-isolatie. Onze oplossing is 2 tot 3x sneller te installeren en de isolatielaag wordt beschermd door een harde buitenmantel. Het product is bovendien een stuk lichter en ongevoelig voor corrosie”, vertelt Stravers enthousiast.

Vastpuntadvies
“De grootste uitdaging voor ons was om het vastpuntadvies op te stellen”, vertelt Stravers. “Kunststofleidingen zetten meer uit en krimpen meer dan metalen leidingen. Aan de hand van de uitzettingscoëfficiënt hebben we berekend aan welke krachten het leidingtraject bloot staat en op welke punten beugels moesten worden opgehangen.” Een heel nauwkeurig werkje, maar gelukkig naar volle tevredenheid van de klant geklaard.