Duurzaam comfort: aandacht voor goede isolatie en glas
In het afgelopen jaar heeft de gasprijs een recordhoogte bereikt, waardoor veel Nederlanders fors meer aan hun energiekosten kwijt zijn. Per 1 januari 2023 trad daarom het tijdelijke prijsplafond voor gas en elektriciteit in werking. De overheid probeert hiermee de lasten voor de hoge energierekening te verlichten. Door de huidige ontwikkelingen versnelt het draagvlak voor de energietransitie en de zoektocht naar duurzame alternatieven. Een goede optie om je aardgasverbruik te verlagen is overstappen van een cv-ketel met radiatoren naar een warmtepomp met vloerverwarming.
Zo’n overstap kun je niet zomaar doen. Zo moet altijd worden begonnen met controleren of de woning of gebouw wel is voorzien van goede isolatie. Zo niet dan moet dit als eerste worden aangepakt. Indien dit niet wordt gedaan, zal de warmtepomp een veel lager rendement realiseren en zullen de energiekosten alsnog hoog uitvallen. Daarnaast zal het gerealiseerde comfort laag zijn omdat er met name bij glasoppervlakken sprake is van koudestraling en of koudeval als de buitentemperaturen laag zijn. Bewoners/gebruiker ervaren het klimaat als onbehaaglijk terwijl de ruimtetemperatuur wel voldoet aan de ingestelde waarde. Door eerst goed te isoleren en met name glas toe te passen met een hoge isolatiewaarde (HR++) zal een hoog rendement van de warmtepomp worden gerealiseerd met als gevolg een verlaagde gasrekening en een prima comfort.
Binnen NVKL, de vereniging van koeltechnische bedrijven, hebben de NVKL-erkende installateurs alle kennis en ervaring in huis om hierin te adviseren. Zij zijn volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame warmtepompen en kunnen hier snel op anticiperen.
Coen van de Sande, directeur NVKL