Alles in één

In de nieuwe showroom van camping- en sportwinkel Van Duinkerken moest het voor de bezoekers het hele jaar door aangenaam vertoeven zijn. De oude ruimte was in de zomer vaak te warm. Rooftopunits zorgen er nu voor dat het binnenklimaat van het nieuwe, ruim 6.000 m2 tellende complex altijd comfortabel is, ook bij een buitentemperatuur van 30°C.

In het voorjaar van 2015 werden twee installateurs – waaronder Van Dalen Installatietechniek uit Nijkerk – door Van Duinkerken uitgenodigd om op basis van het Programma van Eisen, een voorstel te doen voor de inrichting van het klimaatsysteem. “Er werden hoge eisen gesteld”, vertelt André Roetert Steenbruggen, technisch directeur Van Dalen Installatietechniek. “Omdat het oude bedrijfspand in Hoevelaken matig was geïsoleerd en nauwelijks kon worden gekoeld, was het er in de zomer vaak warm, te warm. Daarom moest de nieuwe showroom zelfs bij hoge buitentemperaturen van tegen de dertig graden nog koel en aangenaam zijn. Een uitdaging.”

Vrije koeling

Om deze uitdaging met succes te realiseren, maakte Van Dalen Installatietechniek een andere keuze dan zijn concurrent die de showroom vooral mechanisch wilde koelen met ruim twintig kleine airco’s. ”Gelet op de interne warmtelast van het nieuwe goed geïsoleerde pand, heb je dan al in het voorseizoen behoefte aan koeling en dus airconditioning. Aangezien deze units veel energie gebruiken, stijgen je variabele kosten dan explosief.”
“De rooftop-unit van Lennox daarentegen filtert relatief koude buitenlucht en gebruikt dit als vrije, gratis koeling voor de showroom in het voor- en naseizoen. Daarnaast kun je met deze rooftop centraal, maar wel per vloer individueel, de meest ideale klimaatomstandigheden creeren; ook omdat deze systeemkeuze alle functies inéén bevat: verwarmen, koelen en ventileren.”

Laag energiegebruik

Voor de keuze van het juiste klimaatsysteem, keek Van Duinkerken vanzelfsprekend ook naar de hoogte van de investering en naar de jaarlijkse energiekosten. “Een investering in een los koel-, verwarmings- en ventilatiesysteem is minstens zo hoog als in de Flexair van Lennox”, zegt Roetert Steenbruggen. “Het belangrijkste verschil zit echter in het energiegebruik; deze rooftop-unit bespaart alleen al 20 tot 30% op koelenergie.” Een ander voordeel is het geringe onderhoud en dus overlast. “Het up-to-date houden van één systeem vergt minder tijd dan dat van 20 kleine apparaten, verspreid over het gebouw. Dit verschil merkt de klant in de showroom nog het meest.”

Primeur

Voor Van Dalen Installatietechniek vormde de integratie van deze luchtgekoelde rooftop in hun ontwerp een primeur. “Wij weten dat deze fabrikant zijn producten altijd door ontwikkelt. Dus bang voor eventuele kinderziektes – kenmerkend voor een nieuw product – was ik niet. Wel was ik nieuwsgierig naar de resultaten in de praktijk.” Hoewel de zomer van 2016 en de afgelopen winter relatief mild waren, zijn de eerste indrukken erg positief. “Ik hoor geen klachten van de directie noch van medewerkers en klanten. Dan weet je dat het goed toeven is in de showroom.” 