Profiteren

Alweer een aantal jaren staat de decemberuitgave van IZ in het teken van projecten. We begonnen hier mee omdat er vanuit het vakgebied veel vraag is naar praktijkvoorbeelden. En dat kunnen we ons voorstellen. Recent gerealiseerde of nog in uitvoering zijnde projecten laten heel goed zien welke kant het op gaat met de installatietechniek.

Lag nog niet zo lang geleden het accent op slim en snel (prefab) installeren. Nu zijn het vooral de energiezuinige technologieën die van zich doen spreken. Energieneutraal, nul-op-de-meter, ‘van gas los’…, daar draait het allemaal om. Pv-panelen, warmtepompen, wtw-units…, installatietechniek omhelst meer dan alleen cv-ketels. Woonhuizen, appartementencomplexen, kantoren, scholen…, het toepassingsgebied is heel divers.
Een andere ontwikkeling is dat installatieproducten en -systemen niet meer op zichzelf staan maar worden gekoppeld aan het internet. Ze communiceren draadloos met elkaar maar ook met onderhouds- en servicediensten. Privacy, storingsgevoeligheid en veiligheid (hackers) spelen daarbij een grote rol. Dat vereist andere deskundigheid dan bijvoorbeeld kennis die nodig is voor het vervangen van een driewegklep. Clouds, Internet of Things, Blockchains…, bent u daar eigenlijk al een beetje bekend mee? Dat zal wel moeten. Installateurs worden namelijk (energie)regisseurs. De klant informeren en gericht adviseren gaat steeds meer tot het takenpakket behoren. Tenminste, van installateurs die daadwerkelijk willen profiteren van de volop in gang gezette weg naar energieneutraliteit.